Kako će izgledati novi saziv Vlade Tuzlanskog kantona?

Spread the love
Rental Travel

Nakon što je Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine (CIK BiH) donijela Odluku o utvrđivanju i objavlјivanju rezultata Općih izbora 2018. godine  održanih 07.oktobra, uveliko se već vode pregovori i razgovori oko sastava nove Vlade Tuzlanskog kantona, odnosno skupštinske većine koja će podržavati rad iste.

Reha Centar

Puno je kombinacija i mogućnosti, no neko će morati pogaziti principe, ako ih u politici uopšte ima.“Velike stranke“, odnosno SDP i SDA vode glavnu riječ što je i logično jer su osvojile najveći broj mandata, pa bi tako mogli sa 19 mandata imati stabilnu skupštinsku većinu koja bi bila vjetar u leđa aktuelnoj Vladi, ali sporazum SDP-a sa DF-om i Našom strankom potpisan na višem nivou, ne daje puno prostora da se ovako nešto može i desiti.

SDP, Naša stranka i DF opet ne mogu sami jer 15 mandata nije dovoljno pa bi se trebalo tražiti dodatnih bar 4 za miran san, a Stranka za BiH i SBB su uvijek na raspolaganju, bar ako je suditi po dosadašnjim vladama i koalicijama, no postavlja se pitanje koliko koštaju-jedno, dva ili tri ministarska mjesta pa onda, javna prduzeća, ustanove i sl.

PDA sa svojih 7 mandata je jako zanimljiv ali samo brojem jer po svemu sudeći sa strankom Mirsada Kukića ne želi niko, jer po dosadašnjim procjenama ova se stranka izbjegava u širokom luku jer ko god da krene u tu avanturu takvoj Vladi nije duga vijeka jer nju pravi upravo Mirsad Kukić.

Ima još jedna opcija, jako zanimljiva SDA i PDA zajedno imaju 16 mandata sa Strankom za BiH i njena dva mandata to je 18 i SBB-ova dva čini stabilnih dvadeset, ali se opet postavlja pitanje koliko koštaju mandati SBiH i SBB.

Kako god, jedno od ključnih pitanja je ko je spreman pogaziti principe i krenuti za poslom, oni koji su pobijedili i koji imaju najviše mandata ili krenuti sa onima koji godinama sa dva ili tri mandata prođu najbolje jer može im se.

Lako se međutim može desiti da pobjednička stranka SDP bude opoziciona baš kao i SDA, ali je sasvim izvjesno da bez jednih ili drugih nema rješenja, zajedno mogu sami sve riješiti no jesu li na to spremni, pitanje je na koje će se odgovor sačekati još neko vrijeme.

Kako je ovaj tekst nastao prije saopćenja za javnost KO SDP-a TK iz istog je vidljivo da nismo pogriješili u procjenama, te isto prenosimo u cijelosti.


S ciljem formiranja vlasti u Tuzlanskom kantonu danas je u Tuzli formiran lijevi građanski blok kojem su pristupili SDP, DF i Naša stranka, a na pregovore su pozvani i SBB i SBiH.

Prijedlog za formiranje bloka pokrenuo je SDP kao pobjednička partija u Tuzlanskom kantonu, a koja će u Skupštini TK imati deset mandata.

“Danas smo obavili razgovore i u skladu s tim zaključili vrlo jednostavno da pravimo zajednički blok građanske lijeve orjentacije. SDP je kao pobjednička stranka u TK spreman obaviti razgovore sa svim političkim strankama, ali nam je to prioritetno bilo sa Našom strankom i DF-om”, izjavio je predsjednik Kantonalnog odbora SDP-a Enver Bijedić te naglasio da je današnja konferencija za medije ujedno i poziv SBB-u i SBiH da im se pridruže u ovom bloku.

Predsjednik Kantonalnog odbora DF-a Zlatan Begić istakao je da za ovaj politički subjekt ne dolazi u obzir bilo kakva koalicija u kojoj se nalaze SDA i PDA.

“Jednostavno ne želimo učestvovatio u bilo kakvoj koaliciji sa SDA i PDA. Naša odluka je jednostavna i jasna”, poručio je Begić.

Potpuno istog stava je i Naša stranka.

“Naša stranka na današnjem sastanku je delegirala principe, podzakonske i zakosnke akte, kao i mjere, a naš prvi princip je da SDA i PDA ne mogu biti dio skupštine većine, ali ni izvršne vlasti. Mi ne želimo ulaziti u vlast po svaku cijenu”, rekao je predsjednik Regionalnog odbora Naše stranke Mirsad Čamdžić.

Prema projekcijama učesnika današnjeg sastanka, pet partija koje bi bile okupljene u ovom bloku imale bi skupštinsku većinu od 19 poslanika.

M.T.

Komentari

Komentara