Jedinstven festival nauke: Evropska noć istraživača u Tuzli

Spread the love
Menprom

”Evropska noć istraživača” organizirana je večeras i u Tuzli pod sloganom ”Let’s STEAM! Stvarajmo nove prilike”. U kampusu Richmond Park International School Tuzla okupio se veliki broj posjetilaca, koji ovaj događaj smatraju festivalom nauke i istraživanja.

Reha Centar

Osim u Tuzli događaj je ljubitelje nauke okupio i u Banjoj Luci, Mostaru, Bijeljini, Goraždu, Sarajevu, Zenici, Konjicu i Brčkom, s ciljem povećanja svijesti o istraživanju i inovacijama u BiH, davanja podrške istraživačima i promociji dostignuća domaćih naučnika.

Realizacija Projekta “Evropska noć istraživača” počela je 2005. godine pod pokroviteljstvom FP7 programa Evropske unije, a aktivnosti u okviru ovog projekta organiziraju se posljednjeg petka u septembru.

Prošle godine ”Evropska noć istraživača” održana je u 342 grada širom Evrope, u kojoj je učestvovalo 2.200 istraživača i više od million posjetilaca.

Posjetioci su imali priliku da posjete: Sajam nauke i tehnike u okviru kojeg su vidjeli demonstracije naučno-istraživačkih postignuća kroz koje su praktično i na interesentan način predstavljena nauka na djelu; naučna predavanja i debate, edukativni info kutak, te takmičenje za srednje škole kroz koje ue srednjoškolci predstavili svoje naučno-istraživacke radove.

Posjetioci su mogli posmatrati svemir teleskopima, prisustvovati hemijskim, muzičkim I drugim eksperimentima. Programirati robote i učesvtovati u kvizu znanja…

dav

U Evropskoj noći istraživača učestvovali su srednjoškolci i osnovci iz Tuzlanskog kantona. Takođe Prirodno-matematički fakultet Univerziteta u Tuzli, Visoka škola računarstva i poslovnih komunikacija Empirica Tuzla, Turistička zajednica Tuzla, Tuzlanski vatrogasci, Telemach i mnogi drugi. Prisutni su bili i predstavnici Evropske Unije, Ministarstva obrazovanja i nauke Tuzlanskog kantona, kao i Gradske uprave Grada Tuzle.

aktuelno.ba

Komentari

Komentara