Istraživanje: Lijenost produžava život

Spread the love
Menprom

Ovo istraživanje dolazi zahvaljujući otkrićima objavljenima  u časopisu Journal of Proceedings of the Royal Society B: Biološka znanost, koja jesu ukazivala na to da lijenost može poboljšati izglede za preživljavanje.

Reha Centar

Dobre vijesti za sve one koje se može nazvati lijenčinama – nova znanstvena istraživanja pokazala su da je lijenost jedan od načina kako možete produljiti život, piše Metro Portal. Naime, znanstvenici su otkrili da su vrste s bržim metabolizmom sklonije izumiranju od onih koje su malo lijenije. Ovo istraživanje dolazi zahvaljujući otkrićima objavljenima ovog tjedna u časopisu Journal of Proceedings of the Royal Society B: Biološka znanost, koja jesu ukazivala na to da lijenost može poboljšati izglede za preživljavanje.

Proučavanjem mekušaca, tim stručnjaka je utvrdio da su vrste s niskim potrošnjama energije preživjele mnogo duže od onih koje su imale veću potrošnju energije. U priopćenju je Luke Strotz, postdoktorski istraživač Instituta za bioraznolikost Sveučilišta u Kansasu i Prirodoslovnog muzeja, izjavio: “Oni koji imaju niže zahtjeve za održavanjem energije vjerojatnije će preživjeti od onih organizama s višom stopom metabolizma.” Znanstvenici se sada nadaju da mogu primijeniti ovo istraživanje u istraživanju drugih vrsta koje su u opasnosti od izumiranja u nadi da će zadržati dugovječnost. Iako istraživanje navodi da postoje brojni razlozi zašto određene vrste imaju veću opasnost od izumiranja od drugih, otkriće da metabolizam igra ulogu u preživljavanju pomaže poboljšati točnost određivanja vjerojatnosti izumiranja. Međutim, metabolička stopa se smatra manjim faktorom za vrste koje pokrivaju veliki broj staništa i ekosustava, no veza između metabolizma i izumiranja češća je kod bića s niskom raspodjelom energije. No, bez obzira na sve to, ne preporučujemo vam da se sada uvalite u kauč i odlučite tako živjeti jaako dugo…

bljesak.info

Komentari

Komentara