Imate herpes, želite ga se riješiti, evo kako ?

Menprom

Iako je gotovo svako od nas u nekom razdoblju života izložen virusu herpesa, ne razvije se kod svakog klinička infekcija. Jačanjem imunološkog sistema može se znatno spriječiti izbijanje herpesa.

Reha Centar

Ako je neko jednom zaražen virusom herpes simplex, ostaje nosilac cijeli život.

Simptomi

Virus stvara male, bolne mjehuriće ili lezije u ustima. Prema Nacionalnom institutu za zdravlje, herpes simplex je vrlo zarazan. Virus se prenosi ljubljenjem ili drugim osobnim kontaktom s nekim ko je zaražen ili s predmetima koji su bili u doticaju s virusom (peškiri, čaše, slamke, pribor za jelo).

Herpes simplex uzrokuje niz simptoma koji traju između jedne i tri sedmice prije nego što se pojave mjehurići. Pogođena osoba može se žaliti na bol u grlu ili može primijetiti natečene limfne žlijezde. Moguće su poteškoće u gutanju ili groznica. U nekim slučajevima, postoji peckanje u području gdje će mjehurić izrasti ili svrbež kože. Iako mjehurići koji se javljaju s herpesom nestaju za dva do 10 dana,virus ostaje uspavan u tijelu.

On će živjeti u živčanim stanicama i izbiti ponovno kad ga nešto aktivira. Ti okidači mogu biti stres, bolest poput prehlade ili gripe, opekline od sunca, umor ili spolni odnos. Neki ljudi će osjetiti trnce u području gdje će se pojaviti mjehurići herpesa. Simptomi herpesa mogu se pojavljivati često: čak jednom mjesečno ili rjeđe, samo jednom godišnje. Svako novo izbijanje herpesa bit će sve lakše i blaže kako vrijeme prolazi, ali će se i dalje pojavljivati na mjestu prvobitne infekcije.

Virus herpes simplex se ne može izliječiti nikakvim lijekovima. Antibakterijske masti mogu pomoći da se zaustavi bilo kakva infekcija koja se može pojaviti kad mjehurići popucaju i kad je koža oštećena. Rana se ne smije dirati, a ukoliko ih dotaknete, osoba treba oprati ruke.

Alternativna rješenja koja mogu olakšati problem

1) Hladno-topli oblozi na pogođenim područjima. Ako su mjehurići na usnama, pokušajte sisati led i to izmjenjivati s ispijanjem vrućeg čaja ili supe.

2) Isperite usta toplom vodom koja je pomiješana s morskom soli.

3) Izbjegavajte jako začinjenu hranu, citruse, kečap ili bilo koju drugu hranu koja bi mogla peći zahvaćeno mjesto. 4) Liječnici često preporučuju lijekove protiv bolova, kao što je ibuprofen.

5) Antivirusne lijekove, kao što su aciklovir, može propisati doktor, ali se moraju primijeniti čim se pojave prvi znakovi herpesa.

Prirodni lijekovi za herpes simplex

Echinacea

Brojne studije dokazale su da je echinacea imunostimulans koji povećava razinu faktora koji pospješuju upalni proces, kao što su interleukini i interferoni. Pospješuje zacjeljenje tkiva i sprečava nastajanje većih ožiljaka. Klinički je dokazano da djeluje antivirusno protiv herpes simplexa.

Ulje čajevca

Ulje čajevca, također poznato kao Melaleuca alternifolia, pokazalo je antimikrobno djelovanje protiv virusa herpes simplex. Studije pokazuju da smanjuje vrijeme trajanja s 12 na devet dana.

Propolis

Propolis sadrži antibakterijska, antivirusna i antifungalna svojstva. Vjeruje se da ima protuupalno i anestetičko djelovanje, ali je i stimulator obrambenih snaga te jača imunitet, lokalni i opći.

Cink i vitamin C

Klinička istraživanja pokazuju da dopuna cinka i vitamina C, uzeta oralno, može smanjiti simptome herpesa. Vitamin C povećava razinu glutationa, proteina koji služi izgradnji aminokiseline koja snažno djeluje protiv virusa. Vanjska primjena otopine cinkova sulfata također se pokazala učinkovitom i za ublažavanje simptoma i za sprečavanje ponovnog pojavljivanja herpesa.

L-Lizin

L-Lizin guši aminokiselinu arginin koja potiče rast virusa. L-Lizin je esencijalna aminokiselina koju ljudsko tijelo ne proizvodi samostalno. Lizin se može uzeti kao izolirani dodatak prehrani, ali je najbolje asimilirani u hrani. Lizin može pomoći smanjiti broj ponavljanja infekcije i skratiti trajanje izbijanja.

Uzimajući lizin kao dodatak (jedan do tri grama dnevno) ili uzimajući više lizina u prehrani (iz namirnica kao što su meso: piletina, puretina, riba, pogotovo srdele, jaja, jogurt i svježe mahunarke) može ubrzati vrijeme oporavka.

Također je potrebno u prehrani smanjiti namirnice koje su bogate argininom (kao što su kafa, čokolada, orašasti plodovi i sjemenke; orasi, bademi, lješnjaci, kikiriki, rogači, luk, češnjak i citrusno voće).

U borbi s herpesom hrana ima važnu ulogu. Može ublažiti i skratiti akutnu epizodu bolesti i prevenirati naredne

Radiosarajevo.ba – aktuelno.ba

Komentari

Komentara