Gradonačelnik i predsjedavajuća Gradskog vijeća Tuzle uputili riječi saučešća porodici Horozić

Rental Travel

Sa dubokom tugom primili smo vijest da je naš istaknuti tuzlanski i bosanskohercegovački kompozitor Asim Horozić preminuo u 65. godini života. Odlazak Asima Horozića veliki je gubitak za naš grad, ali i našu državu Bosnu i Hercegovinu.

Reha Centar

Tokom svoje karijere, Asim Horozić  dao je ogroman doprinos umjetnosti i kulturi Tuzle i Bosne i Hercegovine. Njegova muzika će zauvijek ostati u srcima i dušama mnogih. Komponovao je opere poput “Hasanaginica,” “Aska i Vuk” i “Zmaj od Bosne,” čija su djela izvođena širom svijeta.

Nama, Tuzlankama i Tuzlacima će vječito ostati u pamćenju jedno od njegovih najpoznatijih djela, koncertni stav za klarinet i orkestar “Kapija,” koji na najistančaniji način dotiče dušu, ispisujući notama svu bol  koju smo doživjeli i koju nikada nećemo preboljetiu, ubijanje tuzlanske mladosti 25. maja 1995. godine. Osim toga, stvarao je mnoga druga djela za solističke instrumente, orkestre i kamerne sastave.

Asim Horozić će ostati zapamćen kao velikan umjetničke muzike Bosne i Hercegovine, čije djelo će nadahnjivati generacije koje dolaze. Njegov neizbrisiv trag u historiji umjetničke muzike ostat će živ kroz njegove predivne kompozicije.

U ime građanki i građana Tuzle, upućujemo najiskrenije saučešće porodici poštovanog Asima Horozića.

Neka je rahmet i vječni mir njegovoj plemenitoj duši.

Dr.sc. Zijad Lugavić, gradonačelnik Tuzle

Nataša Perić, predsjedavajuća Gradskog vijeća Tuzle

Komentari

Komentara