Gradonačelnik govorio o pravcima razvoja koje grad Tuzla slijedi kroz istoriju

Spread the love
Menprom

U povodu snimanja radijske emisije pod nazivom “Grad”, gradonačelnika Tuzle, Jasmina Imamovića, danas su posjetili Dan Hallemar, urednik magazina Swedish Architecture Journal i Håkan Forsell, profesor istorije urbanizma Univerziteta u Štokholmu. Posjećujući gradove u Skandinaviji, Evropi i svijetu oni ispituju fizičke i mentalne promjene u odnosu na urbanističku politiku i ekonomiju. Emisija uključuje lokalne eksperte, akademike, aktiviste i arhitekte svakog grada, a produkcija pokušava prikazati suštinu mjesta ili predominantnu urbanističku temu.

Reha Centar

Tokom razgovora gradonačelnik Imamović govorio je o različitim pravcima razvoja koje grad Tuzla slijedi kroz istoriju, posebno nakon završetka rata, tj. o periodu tokom kojeg  je grad postao mnogo ljepša i, prema svim relevantnim pokazateljima, mnogo ugodnija sredina za život građana, nego što je to bilo ranije.

Gradonačelnik Imamović govorio je o korištenju prirodnih resursa, koji su grad usmjerili ka novim pravcima razvoja, koji su doveli do kreiranja novih radnih mjesta, novih investicija, povećanju broja zaposlenih, očuvanju postojećih radnih mjesta, o potpuno novom identitetu grada, istorijskim poteškoćama sa kojima se grad suočava, te o tome koje su opasnosti i mogućnosti pred gradom u budućnosti. Kao najveći problem sa kojim se grad susreće, gradonačelnik je naveo aerozagađenje, naročito u zimskom periodu.

Na pitanje o budućim perspektivama razvoja grada, gradonačelnik je govorio o mogućnostima razvoja lječilišnog, rekreativnog i kongresnog turizma, te daljem razvoju privrede zasnovane na razvoju novih tehnologija.

Kao razlog posjete, gosti iz Švedske naveli su perspektivu iz koje je švedska javnost oduvijek posmatrala Tuzlu, kao jedini grad u BiH koji početkom devedesetih godina, pa ni danas, nije pao pod uticaje nacionalističke retorike.

Švedska radio emisija GRAD kombinuje arhitektonske i urbanističke studije, terenske posjete, istorijsko istraživanje i popularnu kulturu u diskusiji o gradovima i urbanizmu današnjice. Emisija Grad emitovana je u 82 epizode od zime 2013. godine, ima oko 12.000 slušatelja po epizodi i oko 800.000 preuzimanja. Emituje se na švedskom jeziku, a finansira je Asocijacija arhitekata Švedske.

aktuelno.ba / Grad Tuzla

Komentari

Komentara