FMT: Radnici u trgovinama korak bliže neradnoj nedjelji

Spread the love
Menprom

Iz Federalnog ministarstva trgovine saopćeno je da je Predstavnički dom Parlamenta FBiH prihvatio Nacrt zakona o unutrašnjoj trgovini i na taj način dao “zeleno svjetlo” za prijedlog da se u Federaciji uvede neradna nedjelja.

Reha Centar

Iz Ministarstva navode da je najviše pažnje izazvao član 17. Nacrta koji propisuje radno vrijeme prodajnih objekata tako da radno vrijeme prodajnih objekata određuje trgovac u periodu od ponedjeljka do subote, u ukupnom trajanju do 90 sati sedmično, a koje trgovac samostalno raspoređuje.

– Usvojeni Nacrt zakona praktično sublimira sva ranija rješenja u sferi obavljanja djelatnosti trgovine, ali i uvodi sasvim nove odredbe i mjere koje se nisu mogle sprovesti izmjenama i dopunama važećeg propisa. Predložena je neradna nedjelja kao pravilo u radu prodajnih objekata. Definisali smo i izuzetke – rekao je federalni ministar trgovine Amir Hasičević.

Predloženo je da se neradna nedjelja ne odnose na cvjećare, pekare, suvenirnice, objekte tradicionalnih i starih obrta, kao ni na prodajne objekte koji se nalaze unutar ili su sastavni dio željezničkih i autobusnih stanica i aerodroma, benzinskih pumpi, bolnica, hotela, prostora kulturnih i vjerskih objekata, muzeja i parkova prirode, groblja i specijaliziranih prodavnica vezanih za prodaju na grobljima. 

Ministar Hasičević podsjetio je da je nekoliko gradova u Federaciji uvelo neradnu nedjelju, te da su u praksi evidentirana različita rješenja po pitanju određivanja i rasporeda radnog vremena, a koje su donosili svojim uredbama kantoni, gradovi i opštine.

– Namjera je ujednačiti propise na području cijele Federacije – kazao je, između ostalog, ministar Hasičević.

Nacrtom zakona o unutrašnjoj trgovini, između ostalog, uređuju se uslovi i način obavljanja trgovine i trgovinskih usluga, preciziraju prava i obaveze trgovaca, oblici trgovine, način formiranja i isticanja cijena, otvara se mogućnost za elektronsku trgovačku evidenciju, kao i praćenja trgovine i tržišta. Također propisuju se pravila za one koji se bave e-trgovinom, kao i mjere zabrane nepoštenog trgovanja, nadzor i upravne mjere, te upravni i inspekcijski nadzor nad primjenom ovog zakona.

O usvojenom Nacrtu izjasniti će se i Dom naroda Parlamenta FBiH, nakon čega će biti obavljena javna rasprava u roku od 60 dana.

Iz Ministarstva navode da je Predstavnički dom Parlamenta FBiH, po skraćenom postupku, usvojio i izmjene Zakona o kontroli cijena. Zakon o kontroli cijena donesen je 1996. godine, a i uz manje izmjene iz 2008. godine, kazne propisane za prekršitelje ovog zakona su bile minimalne i nisu davale rezultat. S ciljem postizanja preventivnog učinka predloženim izmjenama, za prekršaj iz člana 14. Zakona o kontroli cijena, pravno lice bi trebalo plaćati 6.000 KM, umjesto dosadašnjih 1.000 KM, a gornja granica umjesto dosadašnjih 10.000 KM iznosila bi 30.000 KM.

Ministar Hasičević podsjetio je da se Zakon o kontroli cijena primjenjuje samo u vanrednim situacijama poput poplava ili drugih nepogoda, kada Vlada Federacija BiH proglasi vanredno stanje.

– Nulta je stopa tolerancije prema prekršiteljima zakona, odnosno onima koji imaju namjeru profitirati na nezakonit način u tim situacijama – kazao je ministar Hasičević.

Komentari

Komentara