FMRSP: Zajedničkim snagama ka smanjenju neplaćenog rada žena

Spread the love
Menprom

Federalni ministar rada i socijalne politike Adnan Delić prisustvovao je današnjoj prezentaciji preporuka o socio-ekonomskim i zakonodavnim mogućnostima za smanjenje neplaćenog rada žena u Bosni i Hercegovini. U svom obraćanju, istakao je odlučnost Ministarstva da, uz podršku UN Women i drugih partnera, poduzme konkretne korake za poboljšanje položaja žena na tržištu rada i u društvu, saopćeno je iz Federalnog ministarstva rada i socijalne politike.

Reha Centar

Ministar je naglasio kako je neplaćeni rad žena duboko ukorijenjen problem koji doprinosi rodnoj nejednakosti i predstavlja značajnu barijeru za ekonomski razvoj žena. 

– Ministarstvo će raditi na razvoju politika koje promovišu pravednu distribuciju neplaćenog rada i osiguravaju da briga o domaćinstvu i porodici bude zajednička odgovornost. U saradnji sa UN Women i ostalim ključnim akterima, ministarstvo planira uspostaviti sveobuhvatne strategije za unapređenje pristupa žena tržištu rada, te poboljšanje uslova rada i olakšavanje podjele domaćih obaveza. Cilj je razviti efikasna rješenja koja će doprinijeti smanjenju neplaćenog rada žena i promovisati ravnopravnost spolova – kazao je ministar Delić.

Također, pozvao je na širu saradnju između državnih institucija, međunarodnih i  nevladinih organizacija, privatnog sektora i same zajednice, ističući da se zajedničkim naporima može postići značajan napredak u ovoj oblasti.

– Današnji skup predstavlja važan korak ka definisanju konkretnih akcija koje će se preduzeti, s ciljem stvaranja pravednijeg društva u kojem su žene vrednovane i ravnopravne na svim poljima. Zajedno možemo napraviti razliku i osigurati da svaka žena u Bosni i Hercegovini ima priliku za ravnopravan, pravedan i dostojanstven život – poručio je ministar Delić.

aktuelno.ba

Komentari

Komentara