FMRSP: Za januarske dječije dodatke izdvojeno skoro 8,5 miliona KM

Menprom

Federalno ministarstvo rada i socijalne politike saopćilo je da su uneseni nalozi za isplate januarskih dječijih dodataka za 51.491 korisnika u ukupnom iznosu od 8.458.554,90 KM.

Reha Centar

Iz Ministarstva navode da je u decembru prošle godine za isplatu bilo 46.016 pravosnažnih rješenja, a u januaru ove godine 51.491 rješenje.

– U januaru smo imali obrade postojećih korisnika dječijeg dodataka, ali i 8.710 novih rješenja, odnosno djece koja su prvi put ostvarila pravo na dječiji dodatak. Što se tiče obnova ovaj mjesec na isplati su 802 rješenja. Toliko je došlo nama iz općinskih službi i centara za socijalni rad i toliko ih je i pušteno na isplatu, rekao je federalni ministar rada i socijalne politike Adnan Delić.

U saopćenju iz Federalnog ministarstva navode da je u decembru 2023. godine za isplatu bilo 10.319 novih rješenja od čega je 1.314 korisnika koji su obnovili svoje zahtjeve za dječiji dodatak, a 9.005 rješenja koja su donešena na osnovu prvi put podnesenih zahtjeva.

– Ovi brojevi pokazuju da kontinuirano traje proces donošenja novih rješenja i to s trendom rasta iz mjeseca u mjesec, a istovremeno se rade revizije starih rješenja, također u kontinuitetu. Proces revizije stvara zagušenja u centrima i službama za socijalni rad i mi ćemo prilikom izmjena Zakona o materijalnoj podršci porodicama s djecom nastojati prevazići ovaj problem – kazao je ministar Delić.

Ministar je dodao i da je prosječan broj korisnika dječijeg dodatka po federalnom propisu u 2023. godini bio 53.000, te da ih je najviše bilo u septembru prošle godine kada je na isplati bilo 75.214 korisnika.

Federalni ministar podsjeća i da je povećanjem minimalne plate rastao i dječiji dodatak sa 113,24 KM na 117,61 KM, a u skladu s odredbom prema kojoj visina dječijeg dodatka iznosi 19 posto najniže plate u FBiH utvrđene u skladu sa odredbama Zakona o radu.

– Uslovi za ostvarenje prava na dječiji dodatak su, između ostalog, da ukupni mjesečni prihodi po članu zajedničkog domaćinstva iz člana 5. ovoga zakona ne prelaze 40 posto najniže plate u Federaciji utvrđene u skladu sa odredbama Zakona o radu, što implicira da je prihodovni cenzus u 2023. godini iznosio 238,40 KM, a u 2024. iznosi 247,60 KM, u skladu sa povećanjem najniže plate. Centri za socijalni rad u nadležnosti su općina i kantona, a Federalno ministarstvo rada i socijalne politike obezbijedilo je u budžetu 2024. godine milion KM centrima za socijani rad s ciljem sufinansiranja federalnih propisa koji se obrađuju u centrima i službama za socijalni rad – saopćeno je iz Federalnog ministarstva rada i socijalne politike.  

aktuelno.ba

Komentari

Komentara