Film „Montevideo, vidimo se“ otvara 3. Tuzla Film Festival

Spread the love
Rental Travel

Pripreme za 3. Tuzla Film Festival – južnoslovenskog filma, kojeg tuzlanski Magic Factory ove godine priprema u terminu od 10. – 14. septembra, uspješno se privode kraju. Program festivala, kojeg pored više od 100 projekcija filmova čine i tematske radinice, kafe sa poznatim, festivalski party na pet lokacija i drugi sadržaji već je finaliziran.

Reha Centar

Čast da otvori festival pripast će filmu „Montevideo, vidimo se“, srbijanskom kandidatu za Oskara, kojeg je u regiji pogledalo blizu milion ljudi, a ekipa filma će se pojaviti i na crvenom tepihu 3. TFF-a.

U konkurenciji dugometražnih filmova koji konkurišu za Vilu Tuzla Film Festivala, publika će između ostalih imati priliku pogledati i regionalni hit horor „Mamula“ koji je premijerno prikazan u martu na beogradskom FEST-u.

Festival će zatvoriti dugometražni dokumentarno-igrani film “Lauš”, koji prati život glumca Žarka Lauševića i njegovu uspješnu karijeru, koju je prekinula tragedija 1993. godine.

Program kratkih filmova, kojeg će činiti 24 projekcije, otvorit će bh. film „Očaj“, a program animiranih filmova koji će biti prikazivani u kinu „Kaleidoskop“ otvorit će hrvatski film „Vremeplov“.

I u trećem izdanju TFF-a organizator je posebnu pažnju posvetio sekciji „Snimaj bilo čim“ u okviru koje će amateri svih generacija imati priliku prezentirati svoje filmske radove.

Novina u odnosu na prva dva festivala je i uvrštavanje u program sekcije internacionlnog programa što je rezultat festivalske promocije na svjetskim filmskim festivalima. U okviru ovog programa predsatvit će se autori iz Italije, Kanade, Indije, Mađarske, Njemačke, Irana, SAD-a, Velike Britanije, Australije, Španije, Tajvana i Grčke.

Bitan segment festivalskog programa su i tematske radionice, koje će voditi Srđan Šarenac, nagrađivani filmski reditelj, scenarist i producent i Nikola Kojo, poznati glumac sa južnoslavnskih prostora.

Također, u okviru festivala posjetitelji će moći vidjeiti i filmsko-dokumentarnu izložbu „Šekspir na filimu“ koju će prirediti prof.dr. Srđan Vukadinović sa saradnicima Asjom Kunto i Damirom Pirićem.

Treći Tuzla Film Festival – južnoslovenskog filma kao generalni sponzor podržava Happy prepaid mobilna mreža. Pokrovitelji su Općina Tuzla i Federalno ministarstvo okoliša i turizma. Srebreni sponzori su Fondacija za kinematografiju Sarajevo, European Union – Special representative in BiH i Radio Kameleon. Sponzori festivala su Centralno grijanje Tuzla, Hotel Tuzla, Securitas, Bosanski kulturni centar TK i Dom mladih Tuzla.

Više informacija o Tuzla Film Festivalu – južnoslovenskog filma može se pronaći na oficijelnoj stranici festivala www.tff.ba.

Lijep pozdrav,

 PR tim 3. TFF-a

 

Komentari

Komentara