Federacija šalje prvih 86 spasilaca u Tursku, otputovao prvi tim

Spread the love
Rental Travel

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić i ambasador Turske u našoj zemlji Sadik Babur Girgin ispratili su sinoć prvih 25 pripadnika USAR tima Federalne specijalizirane jedinice za spašavanje iz ruševina, koji su iz Sarajeva krenuli za Tursku kako bi pružili pomoć nakon razornog zemljotresa koji je zemlju pogodio jučer ujutro.

Reha Centar

Prvi dio ove jedinice sa svom potrebnom opremom i dva potražna psa putuje kopnom. Zračnim putem otputovat će drugi tim od 17 pripadnika USAR jedinice, kao dio interventne pomoći sa ličnom opremom i dva potražna psa. Oni kreću u jutarnjim satima za Tursku sa Sarajevskog aerodroma.

Premijer Novalić je istakao da je riječ o obučenim spasiocima iz sastava Federalne uprave civilne zaštite.

– To nije samo ljudska posada, nego i kompletna oprema koja je u ovom trenutku značajna. Turska agencija za vanredne situacije AFAD izvršit će raspored našeg osoblja kako bi dali što veći učinak. Ujutro avionom putuje druga grupa i specijalno obučeni psi – rekao je Novalić.

Najavio je da sutra vozilima za Tursku ide i treći tim od 44 pripadnika Gorske službe spašavanja Federacije BiH sa potrebnom opremom. Na taj način trenutno je iz Federacije organizirano upućivanje ukupno 86 spasilaca.

– Mi stojimo na raspolaganju turskoj strani i sve što radimo, radimo u organizaciji sa Ambasadom Turske kako bi učinak bio što veći – dodao je premijer Novalić. 

Najavio je i da se radi na organiziranju medicinskih timova u koji će biti uključeni ljekaremu i ostalo osoblje iz kliničkih centara te kantonalnih i općih bolnica u Federaciji BiH.

– Vjerujem da ćemo vrlo brzo imati prvi mediciski tim koji će zajedno sa lijekovima i drugim medicinskim sredstvima biti upućen za pružanje pomoći turskom narodu – kazao je federalni premijer.

U ovom smislu, peporuka je da se inicijative koje dolaze iz kantona i općina u Federaciji, ne provode pojedinačno, nego putem Federalnog ministarstva zdravstva koje je u koordinaciji sa Turskom ambasadom.

Ambasador Turske u svoje i uime Ambasade, turskog naroda i Republike Turske, izrazio je zahvalnost svim ljudima, institucijama, nadležnima, počevši od premijera FBiH do drugih institucija BiH, koji su, kako je kazao, u ovim teškim trenucima iskazali svoju solidarsnost i spremnost da pomognu turskom narodu.

Novalić je istakao da Vlada Federacije ostaje u stalnom kontaktu sa Turskom ambasadom u našoj zemlji. 

– Želim da naši spasioci budu na usluzi turskom narodu, pomognu u pronalaženju i spašavanju unesrećenih, te da se zdravo i bezbjedno vrate svojim kućama nakon što obave ovu plemenitu misiju.  Federalna vlada će sve resurse koji su nam na raspolaganju usmjeriti ka spašavanju života ljudi u ovoj prijateljskoj zemlji i njenom narodu u ovim teškim trenucima. Ovo je plemenita misija i najvažnije je da naši spasioci što prije stignu na odredišta i pridruže se akcijama spašavanja u područjima pogođenim katastrofalnim zemljotresima – poručio je premijer Novalić.

Fena

Komentari

Komentara