Februar u Narodnom pozorištu Tuzla u znaku komedije

Spread the love
Menprom

Narodno pozorište Tuzla najavljuje tokom februara bogat program, a prva predstava je “Čisto ludilo“ koja će imati dva izvođenja, u utorak, 9. i u srijedu, 10. februara.

Reha Centar

Predstava Paula Portnera je interaktivni komad u kojem izuzetno komični likovi uz pomoć publike pokušavaju riješiti misteriozno ubistvo i izbjeći krivicu.

Režiju potpisuje Nina Kleflin, a potencijalne ubice su: pretjerano komični, ali i stereotipični homoseksualac frizer Toni Brtvić (Midhat Kušljugić), frizerka Barbara čiji su motivi za bilo koju njenu radnju ionako upitni (Jasmina Dedić), poslovni čovjek Edi Mučibabić koji se zadesio na pogrešnom mjestu u pogrešno vrijeme (Edis Žilić) ili stalna mušterija – uvažena gospođa Dinka Pašić (Elvira Aljukić).

U predstavi pored navedenih igraju još Nedim Malkočević i Hasan Sušić.

Na repertoaru je još jedna predstava Nine Kleflin “Čarlijeva tetka“ koja će biti izvedena u subotu, 20. februara. Rediteljica je poznatu komediju Brandona Thomasa smjestila u 50. godine 20. stoljeća. Ljubavna priča prati dva vječna studenta, Džek i Čarli (Edis Žilić i Elvis Jahić), sa namjerom da se dodvore dvjema lijepim damama (Irma Zukić i Tamara Miličević – Stilić), te im zbog toga obećaju da će ih upoznati sa Čarlijevom bogatom tetkom (Remira Osmanović).

Nakon što tetka ne dođe u zakazano vrijeme i upropasti im planove, dosjete se da svog prijatelja Babsa (Midhat Kušljugić) obuku u ženu i predstave ga kao Čarlijevu tetku. Sa lažnom tetkom i opštom zabunom upadaju u niz komičnih i neugodnih situacija.

Ostatak glumačke ekipe čine Milenko Iliktarević, Nenad Tomić, Siniša Udovičić, Jasmina Ibrahimović i Jasmina Dedić.

Specifična komedija “O štetnosti duhana i tako tome slično“, koja na trenutke počinje ličiti na horor, bit će izvedena u utorak, 23. februara. Sastavljena je iz nekoliko tema i motiva Čehovljevih komada sa samo dva lika: Ivanom Vasiljevičem (Damir Mahmutović) i Natalijom Ivanovnom (Alisa Brkić).

Damir Mahmutović je ujedno i dramaturg i reditelj predstave, uz Emina Hajrića kao saradnika za režiju.

Posljednja komedija na repertoaru u četvrtak, 25. februara je najizvođenija komedija Narodnog pozorišta Tuzla “Budala na večeri”, koja je premijeru imala 2015. godine. “Budala na večeri“ je poznati film i predstava Francisa Vebera o pariškom biznismenu (Milenko Iliktarević) koji organizuje “večere idiota“ gdje svake sedmice dovode novu “budalu“ kako bi, zajedno sa svojim kolegama i prijateljima, ismijavali njihove karaktere.

Međutim, u slučaju kada zbog bola u leđima propadne prvobitni plan, a “budala“ (Edis Žilić) odbije otići, ishod predstave je svojevrsna mala osveta velikim moćnicima koji se igraju životima običnih ljudi.

Režiju predstave potpisuje Midhat Kušljugić, a u predstavi igraju još i Elvis Jahić, Remira Osmanović, Željka Marinić, Siniša Udovičić i Midhat Kušljugić. 

Pored predstava koje će se izvesti na sceni Narodnog pozorišta Tuzla, predstava “Putovanje“ u režiji Midhata Kušljugića “putuje“ na gostovanje u Srebrenik u utorak, 16. februara.

Iako sala NP Tuzla broji 290 mjesta, zbog epidemioloških mjera za prevenciju širenja koronavirusa, broj mjesta je ograničen na 70 posjetilaca, saopćeno je iz te pozorišne kuće.

Komentari

Komentara