Facebook će uklanjati oglase koji obećavaju lijek za koronavirus

Facebook će početi uklanjati sve oglase koji obećavaju lijek za koronavirus, jer se platforma bori protiv brzog širenja teorija zavjere i informacija o lažnim lijekovima koji na društvenim mrežama mogu izazvati paniku i zbunjenost.

Portparol kompanije rekao je za Forbes da će ukloniti oglase za proizvode “koji se odnose na koronavirus i stvaraju osećaj hitnosti, poput pozivanja na ograničenost zaliha ili garantovanja lijeka ili prevencije”.

Portparol je dodao da, na primjer, oglasi sa tvrdnjama poput one da maske za lice garantuju stopostotnu zaštitu od širenja virusa neće biti dozvoljeni.

Zdravstveni stručnjaci upozoravaju da širenje dezinformacija, lažni lijekovi i teorije zavjere o koronavirusu mogu uzrokovati štetu i potkopati povjerenje u zvanične institucije.

“Potrebna nam je vakcina protiv dezinformacija”, rekao je na sastanku ovog mjeseca Mike Ryan, šef programa za hitne situacije u Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji.

Iako je Mark Zuckerberg ranije nekoliko puta kazao kako Facebook ne treba da bude arbitar koji će ocjenjivati istinitost objava te da politika kompanije nije naklonjena uklanjanju oglasa, Facebook se godinama nastoji izboriti sa dezinformacijama koje se šire putem ove platforme a oblast zdravlja smatraju izuzetno osjetljivom temom, navodi Forbes.

Biznisinfo

Komentari

Komentara