Evropska sedmica mobilnosti:Izazov “Danas idem biciklom, a ti?”

Spread the love
Menprom

Od danas do 22. septembra u Bosni i Hercegovini  obilježeva se  Evropska sedmica mobilnosti s ciljem podsticanja evropskih gradova da uvedu i promoviraju održive mjere transporta i privuku građane da isprobaju alternative upotrebi automobila.

Reha Centar

Ove godine Delegaciji Evropske unije u BiH u izazovu “Danas idem biciklom, a ti?”, pridružit će se gradonačelnici, ministri, glumci, pjevači, novinari i ostali bh. građani koji žele ukazati na važnost upotrebe alternativnih sredstava prijevoza u očuvanju životne sredine.

Ovaj “izazov” trajat će cijele sedmice kada će ličnosti iz različitih sfera javnog života fotografijom i kratkim video-klipovima ispričati priču o svom putu od kuće do posla bez automobila i “prozvati” na društvenim mrežama sljedećeg učesnika.

Tema ovogodišnje sedmice mobilnosti je “Čista, dijeljena i inteligentna mobilnost” odnosno dijeljenje sredstava prijevoza kako bi se smanjili troškovi i karbonski otisak, saopćeno je iz Info centar Evropske unije.

Pod motom “Dijeljenjem dobijamo više” počinju aktivnosti kojima EU Info centar obilježava Evropsku sedmicu mobilnosti.

Aktivnosti počinju učešćem tima europa.ba na ovogodišnjem Polumaratonu odnosno “fun-run” trci koje će u nedjelju, 17. septembra u Sarajevu okupiti više od 3.000 učesnika.

U trci učestvuju uposlenici Delegacije EU u BiH i zamjenik šefa Delegacije Khaldoun Sinno, a timu europa.ba pridružit će se i učenici sarajevskih osnovnih škola.

EU Info Centar u okviru Evropske sedmice mobilnosti učestvuje i podržava manifestacije širom BiH: Banjalučku biciklijadu u saradnji s Nacionalnim koordinatorom Evropske sedmice mobilnosti za BiH, biciklističku trku u Kaknju, kao i dječje radionice o temi mobilnosti u Kaknju.

Od uvođenja obilježavanja ove sedmice, 2002. godine, njen učinak u Evropi i širom svijeta sve više raste. Tako je u 2016. kampanja oborila rekord jer su u jer su u obilježavanju Evropske sedmice mobilnosti učestvovala 2.427 grada iz 51 zemlje.

BHRT

Komentari

Komentara