Evropska noć istraživača u Tuzli

Let’s STEAM! Stvarajmo nove prilike zajedno!

Devet bh. gradova slavi nauku zajedno sa preko 340 evropskih gradova

Petak 27. septembar 2019. od 17:00 – 21:00!

Richmond Park School Tuzla

Slavinovićkog odreda bb

Gosti u Evropskoj noći istraživača u Tuzli:

  • Predstavnici Evropske Unije u BiH
  • Predstavnici Vlade i Ministarstva obrazovanja i nauke Tuzlanskog kantona
  • Gradske uprave i Gradskog vijeća Grada Tuzle
  • Predstavnici Pedagoškog zavoda Tuzlanskog kantona
  • Predstavnici Javnih i Privatnih univerziteta i fakulteta
  • Predstavnici Srednjih i Osnovnih škola
  • Predstavnici privrede, menadžeri i inžinjeri u uspješnim kompanijama
  • Predstavnici Turističkih zajednica Tuzlanskog kantona i Grada Tuzle
  • Predstavnici dežurnih službi i Civilne zaštite…

Dobro došli!

Koordinator za Tuzlu: Sadmir Delić /062 558 891/sadmir.delic@rps.edu.ba/

O EVROPSKOJ NOĆI ISTRAŽIVAČA

Evropska Noć istraživača je pokrenuta 2005. godine pod pokroviteljstvom FP7 programa Evropske unije i organizuje se svakog posljednjeg petka u septembru, s ciljem promocije naučnih istraživanja, karijere istraživača, kao i podizanja svijesti kod šire javnosti o uticaju raznih istraživanja na svakodnevni život. Od svog nastanka, Noć istraživača obilježava se u sve više gradova Evrope, pa je tako prošle, 2018. godine održana u više od 340 gradova, koje je posjetilo preko milion radoznalaca. Od 2014. godine „Noć istraživača“ je postala „Evropska noć istraživača“ pod pokroviteljstvom programa Horizont 2020.  „Evrospka noć istraživača“ se u Bosni i Hercegovini održava od 2012. godine.

STEAM je skraćenica koja označava prirodne nauke, tehnologiju, inženjerstvo i matematiku, ali i umjetnost. (Science, Technology, Engineering, Art, Mathematics). Ovaj koncept podrazumijeva da se matematika, hemija, fizika, biologija, informatika i tehnika izučavaju u međusobnoj korelaciji, logično povezani i primjenjivi u stvarnom životu. Na taj način se kod mladih razvija kritičko mišljenje i samostalnost, te kompetencije koje će biti primjenjive na budućem tržištu rada.

Stigla je još jedna Evropska noć istraživača, festival koji slavi nauku, istraživački rad, inovacije i pruža priliku svim radoznalcima da u jednoj noći upoznaju naučnike, istraže nešto sami i prije svega, zabave se! Luda noć! Veče u kojem Vam se nudi sasvim drugačija vrsta zabave od one na koju ste navikli petkom! Provedite još jedno porodično veče, opustite se, naučite nešto novo i uživajte u brojnim sadržajima koje vas očekuju u najveselijoj naučnoj noći! Pripremili smo pregršt zanimljivih, edukativnih i nadasve zabavnih aktivnosti, za sve uzraste od 7 do 77 godina, a biće ponešto čak i za one mlađe i starije! Sloganom “Let’s STEAM! Kreirajmo nove prilike zajedno!” promoviramo kreativnost u nauci i inovativniji pristup obrazovanju, skraćeno nazvan STEAM.

U petak 27 septembra 2019. godine od 17:00 – 21:00 sat možete nam se pridružiti u čak deset gradova: Tuzli (Richmond Park School Tuzla, Slavinovićkog odreda bb, Slavinovići), Sarajevu,  BanjaLuci, Mostaru, Bijeljini, Goraždu, Zenici, Konjicu, Brčkom i Trebinju!

Detaljne informacije o programima za svaki od deset gradova možete naći na stranici www.nocistrazivaca.ba, ili Facebooku NocIstrazivaca BiH.

Prijave i registracije posjetitelja nisu potrebne, a svi sadržaji su besplatni. Samo ponesite osmjeh, budite radoznali i dobro raspoloženi!

Pozivamo i predstavnike medija da zabilježe brojna događanja tokom Evropskenoći istraživača!

Samo u Tuzli pripremljeno je preko četrdeset edukativnih i zabavnih aktivnosti. I u drugim gradovima posjetitelje očekuje bogat program tokom Evropske noći istraživača. Do duše, vanzemaljci nam neće doći, što je želja jednog radoznalog dječaka, ali neće nam niti nedostajati, jer imamo raznih drugih čuda za Vas!

Iz godine u godinu rastemo i usvajamo nova znanja, otkrivamo nove izume i širimo se, kako u Evropi, tako i u Bosni i Hercegovini! Osim sajma nauke, i takmičenja srednjih škola za najbolji projekat, svi koji nam se pridruže biće u mogućnosti učestvovati u različitim interaktivnim eksperimentima i naučnim igrama, izložbama, kvizovima, projekcijama, radionicama i drugim uzbudljivim sadržajima koje smo pripremili!

Evropsku Noć istraživača u Bosni i Hercegovini zajedničkim snagama realizuje konzorcij sačinjen od Instituta za hidrotehniku d.d. Sarajevo (HEIS), Udruženja BALKAN FILM, Tidea d.o.o. Banja Luka i United World College.

Cilj manifestacije je povećanje svijesti o istraživanju i inovacijama u Bosni i Hercegovini, podrška istraživačima i promocija dostignuća domaćih naučnika, inovatora i poduzetnika, te podsticanje mladih da razmisle o nauci kao potencijalnoj karijeri.

EVROPSKA NOĆ ISTRAŽIVAČA BiH 2019.

Let’s STEAM! Stvarajmo nove prilike zajedno!

aktuelno.ba

 

Komentari

Komentara