Evo kako nabildati imunitet i lakše se oduprijeti virozama

Spread the love
Rental Travel

Sezona viroza, prehlada ili gripe samo što nije tu, pa je krajnje vrijeme da poradite na imunitetu. Iako ponuda sintetičkih suplemenata nikad nije bila bogatija, stručnjaci kažu kako pojedine namirnice poput šipka, brokule, meda ili hrena mogu na najbolji način ojačati imunitet. Evo koje biste namirnice trebali što više konzumirati u hladnijim mjesecima

Reha Centar

Agrumi – Vitamin C, odnosno askorbinska kiselina kojima obiluju agrumi poput omiljenih mandarina ili naranči, jedan je od najvećih zaštitnika organizma. Osim što štiti od uzročnika prehlade i gripa, vitamin C bori se protiv dijabetesa, moždanog udara i visokog krvnog tlaka.

Jogurt – Osim što ova ukusna namirnica sadržava probiotike, tzv. dobre bakterije koje održavaju balans crijevne flore te omogućavaju zdravu probavu, jogurt je odličan za imunitet.

Kiseli kupus – Kiseli kupus je izvrstan izvor vitamina C i K, kalija i kalcija, a osim što je prava blagodat za imunitet i probavu, često ga nazivaju antistresnim povrćem. Prepun je i dobrih bakterija pa se preporučuje osobama koje imaju problema s probavom – bakterije mliječne kiseline iz kiselog kupusa održavaju crijevnu floru zdravom, a time i imunitet cijelog organizma.

Brokula – Brokula je odličan izvor vitamina A, C i E, a sadržava folnu kiselinu, mangan i željezo. Za brokulu je dokazano da pomaže u prevenciji različitih vrsta raka i da može ojačati otpornost tijela na bolesti, uključujući gripu i prehladu.

Zeleni i crni čaj – Svakodnevna konzumacija čaja, osobito zelenog ili crnog, može pomoći u prevenciji gripe i prehlade, ali i drugih bolesti. Jedno istraživanje je pokazalo da čaj čak sadržava spojeve koji pomažu tijelu da se obrani od bakterija i virusa.

Češnjak – O ljekovitosti ove namirnice gotovo sve se zna, a češnjak u kombinaciji s medom, đumbirom i limunom je prava vitaminska bomba koja će ojačati imunitet i zaštititi od bolesti.

Med – Med je jedan od najučinkovitijih prirodnih lijekova za prehladu – posebno se preporučuje za kašalj i probleme sa sinusima. Pomaže i kod bržeg zacjeljivanja rana, bolesti crijeva i želuca, povišene tjelesne temperature…

Šipak – Šipak ili nar prava je riznica vitamina, a zbog snažnih antioksidativnih i protuupalnih svojstava preporučuje se u hladnijim danima.

Dunja – Istraživanja su pokazala da ovo voće može smanjiti rizik od prehlade ili gripe. Ako pojedete dunju već prilikom prvih simptoma, možete dramatično smanjiti trajanje bolesti i ubrzati oporavak. Sok od dunje pomiješan s nekoliko žlica šećera odličan je protiv upale grla. Manje je poznato to da je zrela dunja jako dobar izvor vitamina C.

Hren – Manje je poznato to kako je hren prirodni antibiotik s jakim antibakterijskim djelovanjem, pa se u narodnoj medicini od davnina koristi za jačanje imuniteta te protiv kašlja, plućnih bolesti i općenito infekcija.

aktuelno.ba / tportal

 

 

Komentari

Komentara