Eutanazija ili život: Sutra se odlučuje o sudbini pasa lutalica

Spread the love
Menprom

Poslanici Doma naroda u decembru 2013. godine usvojili suPrijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti i dobrobiti životinja, koji, između ostalog, podrazumijeva eutanaziju pasa lutalica ukoliko u azilu provedu više od 15 dana.

Reha Centar

Poslanica Nermina Zaimović – Uzunović ovom je prilikom podnijela prijedlog za izmjenu Zakona o zaštiti i dobrobiti životinja, koji je prošao Predstavnički dom, te se čekalo na mišljenje Doma naroda, čija je ustavnopravna komisija dala negativno mišljenje o tom prijedlogu.

Mišljenja građana o ovoj temi su ekstremno podijeljena, što se najviše vidi po komentarima u medijima i na društvenim mrežama. I dok jedni vjeruju kako je eutanazija krajnje nehumana metoda kojom stradaju nedužna bića, tu su i iskustva ljudi koji su proživjeli napade lutalica, te brane mišljenje da se ovaj problem hitno mora riješiti, pa makar i po cijenu života pasa.

U petak, 24. januara, komisija Doma naroda se konačno izjašnjava o negativnom mišljenju, te odlučuje da li prijedlog izmjene ovog zakona ide dalje ili se ponovo vraća u komisiju, te se konačno odlučuje o sudbini pasa lutalica na našim ulicama.

O konačnom ishodu i problemu pasa lutalica, razgovarali smo sa Anelom Bećirovićem, menadžerom fondacije Dogs Trust, koji je istakao kako se nada da će delegati u Domu naroda podržati stav koji je zauzela ustavnopravna komisija, te da do izmjena koje podrazumijevaju eutanaziju neće doći.

Anel Bećirović; FOTO: Novovrijeme.ba

”Jasno je da ovaj prijedlog nije dobar i da neće dovesti do rješenja problema pasa lutalica. Zakon o zaštiti i dobrobiti životinja je u sadašnjoj formi sasvim dovoljan da se ovaj problem riješi, pod uvjetom da se, naravno, implementira. Baš kao što je to slučaj i sa nekim drugim zakonima koji su na papiru jako dobri, tako je i sa ovim – na njihovoj se primjeni jednostavno ne radi i to je jedini razlog zbog kojeg izostaju rezultati”, kazao je Bećirović u razgovoru za portal Radiosarajevo.ba.

”Nadam se da će i ostali delegati imati isto to mišljenje koje je zauzela i ustavnopravna komisija – nema potrebe za ovim izmjenama i one jednostavno nisu dobre”, poručio je.

Imati psa je obaveza – hitno formirati registar vlasničkih pasa

Bećirović smatra da se problem pasa lutalica može riječiti uz pomoć niza mjera koje postojeći Zakon o zaštiti životinja već podrazumijeva. Jedna od tih mjera jeste i formiranje registra vlasničkih pasa kojima bi se znatno smanjio broj napuštenih pasa od strane njihovih vlasnika, budući da bi pretpostavljao određene kaznene mjere.

”Da se od 2009. godine, kad je Zakon o zaštiti i dobrobiti životinja usvojen, uradila samo jedna stvar – da su se napravili registri vlasničkih pasa, te da su se vlasnici koji su napuštali svoje pse i ostavljali na ulicama sankcionisali, ovo se ne bi dešavalo i mi danas ne bismo ni razgovarali o ovoj temi. Međutim, to nije urađeno, kao ni niz drugih stvari koje su i dalje ostale u ovom zakonu”, smatra Bećirović, te dodaje da se registar svakako kad tad mora napraviti, čak i ako se prijedlog izmjena zakona usvoji, te da nije potrebno dodavati nove stavke, već naprosto implementirati postojeće.

”Baš kao što su registrovana vozila, tako moraju biti registrovani i kućni ljubimci; oni moraju biti podvrgnuti i sterilizacijama i vakcinacijama, njihovi vlasnici o njima moraju voditi računa baš kao što i vlasnici automobila vode računa o svojim vozilima”, poručuje Bećirović.

Zakon moraju provoditi lokalne vlasti

Zvanični stav Dogs Trusta jeste da se, između ostalog i sterilizacijom i kastracijom pasa lutalica može raditi na rješenju velikog broja pasa lutalica, a Bećirović smatra da su i same sterilizacije tek jedna od mjera, te da ne mogu funkcionirati bez pomoći vlasti.

Masovnim sterilizacijama riješiti problem pasa lutalica

”Sve mjere rješavanja problema pasa lutalica moraju provoditi lokalne vlasti. Mi kao fondacija smo u vlastitom aranžmanu radili sve što je u našoj moći, a sve u očekivanju da se i vlasti napokon uključe. Međutim, do toga nije došlo. Naravno da mi sami ne možemo uraditi čitav posao – niti imamo kapacitete, niti zakonske ovlasti – to mogu samo lokalne vlasti. Samo zajedno možemo uraditi ono što je potrebno da se problem riješi”, zaključuje Bećirović, naglašavajući kako se jedini pravi rezultat može dobiti tek kad vlasti počnusistematski i organizovano rade na provođenju već postojećeg Zakona o zaštiti i dorobiti životinja.

Lejla Čolak, Radiosarajevo.ba

Komentari

Komentara

Posted In: