Dvoje opernih prvaka iz Tuzle u naslovnim ulogama opere “Čarobna frula” u Zagrebu

Spread the love
Menprom

Operni prvaci porijeklom iz Tuzle, Ivana Lazar i Siniša Štork već decenijama nižu sjajne muzičke uspjehe na opernim scenama širom regije. Najnovija premijera Mozartov “Čarobne frule” na sceni zagrebačkog HNK, spojila je dvoje sjajnih umjetnika na sceni, na kojoj su nakon premijernog izvođenja, ovacijama ispraćeni sa scene.

Reha Centar

Posljednja opera genijalnog  Wolfganga Amadeusa Mozarta “Čarobna frula” iznimno je djelo koje u sebi ujedinjuje sve najbolje osobine jednoga od najvećih kompozitora u istoriji, koji je u formi bajke ispričao priču o borbi dobra i zla, o pobjedi ljubavi i iskrenosti nad intrigama, zloćom i smrću. ”Čarobna frula” jedan je od vrhunaca operne umjetnosti i izazov je kako za izvođače, tako i za publiku. Nastala je na njemački libreto Emanuela Schikanedera, a praizvedena je 30. rujna 1791. u Beču, samo dva mjeseca prije Mozartove smrti. Oblikovana u dva čina,”Čarobna frula” na prvi se pogled čini jednostavnom bajkom o borbi dobra i zla. Međutim, ispod površine se skriva kompleksna alegorija o potrazi za mudrošću i prosvjećenjem u duhu tadašnjega vremena.

I Ivana Lazar I Siniša Štork, nekadašnji su učenici Srednje muzičke škole iz Tuzle, gdje su načinili svoje prve umjetničke korake i odabrali muziku kao svoj životni poziv. Kvalitet koji posjeduju svrstao ih je među vodeće operne pjevače u regionu, ali i spojio u naslovnim ulogama u novoj “Čarobnoj fruli” u Zagrebu.

aktuelno.ba

 

Komentari

Komentara