Dva bh. kandidata za najveću svjetsku nagradu za dječiju književnost

Spread the love
Rental Travel

Nacionalna i univerzitetska biblioteka BiH nominovala je kandidate Sonju Jurić i Zejćira Hasića za Memorijalnu nagradu Astrid Lindgren za 2018. godinu, saopšteno je iz NUB-a BiH. Riječ je o najvećoj svjetskoj nagradi za literaturu namijenjenu djeci i mladima.

Reha Centar

Direktor Nacionalne i univerzitetske biblioteke BiH Ismet Ovčina prisustvovao je promociji kandidata za prestižnu nagradu Astrid Lindgren za 2018. koja je održana na Frankfurtskom sajmu knjige, navodi se u saopštenju.

Do sada je nagrađeno sedamnaest dobitnika, a posljednji je njemački ilustrator Volf Erlbruh (Wolf Erlbruch). Nagrada iznosi pet miliona SEK (oko 570.000 eura), što ovu nagradu čini najvećom nagradom za dječiju književnost u svjetskim okvirima.

U saopštenju Nacionalne i univerzitetske biblioteke BiH se navodi da je lista nominovanih kandidata “rudnik zlata” za svakoga ko je zainteresovan za internu literaturu za djecu i mlade, te da dolazak do ove liste ne bi bio moguć bez rada više od stotinu nominacionih tijela iz cijelog svijeta.

Nagrada Astrid Lindgren Memorial (ALMA) dodjeljuje se jednom godišnje pojedinačnom laureatu ili za nekoliko njih. Za nagradu mogu konkurisati autori, ilustratori, usmeni pripovjedači, kao i promoteri čitanja. Nagrada je dizajnirana da promoviše interesovanje za literaturu o djeci i mladima.

Konvencija o pravima djeteta Ujedinjenih nacija (UN) osnova je rada ALMA-e. Stručni žiri bira kandidata od predstavnika koje predlažu institucije i organizacije širom svijeta.

Nagradu Astrid Lindgren Memorial osnovala je švedska vlada 2002. godine i administrira je Švedsko vijeće umjetnosti.

BHRT

Komentari

Komentara