Delegacija Vlade učestvovala u podjeli Cvijeta – Sjećanje

Spread the love
Menprom

Delegacija Vlade Tuzlanskog kantona, predvođena premijerom Begom Gutićem, danas je, na trgu „Kapija“ u Tuzli, učestvovala u akciji podjele Cvijeta – Sjećanje.

Reha Centar

Kako su istakle i predstavnice udruženja „Gračaničko keranje“, koje je zaslužno za dizajn, izradu i promociju „Cvijeta – Sjećanje“, „Želja nam je da Cvijet širi poruku koja je dostojanstvena i jedinstvena, a to je da se nikada nikom ne desi genocid, kao što se desio u Srebrenici, Prijedoru, Kozarcu, Foči…“.

Ovaj cvijet sa jedanaest bijelih latica i zelenim krugom u sredini nosi sjećanje i poruku o najvećem stradanju u Europi nakon Drugog svjetskog rata, genocidu u Srebrenici i stradanju u Prijedoru, Kozarcu, Foči, Višegradu, Sarajevu, Ahmićima i drugim mjestima stradanja u BiH. Podsjećamo, Vlada Tuzlanskog kantona nedavno je donijela odluku kojom je Udruženju „Gračaničko keranje“ Gračanica, kao finansijsku podršku u cilju realizacije aktivnosti na izradi i promociji Cvijeta „Sjećanje” kao kulturne baštine, odobrila 3.000 KM.

„Vlada Tuzlanskog kantona je prepoznala ovo udruženje, njegov pozitivan utjecaj i iznašla je  način da mu pomogne u ostvarivanju njegovih programskih zadataka. Ipak sama ideja i zaštita ovog proizvoda, i njegove simbolike treba biti sistemski riješena“ rekao je premijer Gutić, te dodao da je i današnja aktivnost i učešće članova Vlade u njoj, skroman doprinos u odavanju počasti stradalima u genocidu u Srebrenici.

aktuelno.ba / Vlada TK

Komentari

Komentara