Delegacija Vlade TK posjetila „Konjuh“ d.d. u stečaju

Spread the love
Menprom

 Delegacija Vlade Tuzlanskog kantona danas je posjetila fabriku namještaja „Konjuh“ u Živinicama.  Cilj je bio dati podršku radu ove fabrike ali i pozvati građane da još jednom pokažu patriotizam i pomognu stabilizaciji poslovanja. Već naredne sedmice trebali bi  biti nastavljeni i pregovori sa potencijalnim strateškim partnerom iz Njemačke. Nakon toga, trebala bi se rasvijetliti sudbina ovog nekadašnjeg giganta koji, iako u stečaju, od oktobra prošle godine, nastavlja s proizvodnjom. U  pogonima je trenutno uposleno 27  radnika. Izrađuju namještaj koji puni učionice, kancelarije i domove širom naše zemlje.

Reha Centar

„Ono što me raduje jeste da se povjerenje kupaca polako vraća u „Konjuh“. Iz informacije koje smo čuli od stečajnog upravnika, stari strateški partneri sa kojima je „Konjuh“ već radio polako se vraćaju. Već su dogovoreni i određeni poslovi. S druge strane, tu smo i da vidimo kako i na koji način doći do strateškog partnera koji bi preuzeo Konjuh jer rješenje nije pokretanje proizvodnje u stečaju, to može biti privremeno. Krajnji naš cilj je zajedno sa stečajnim upravnikom sa organima stečajnog postupka, povjeriocima i skupštinom da pokušamo doći od strateškog partnera koji bi kupio „Konjuh“ i zadržao proizvodnju“ rekao je premijer Bego Gutić.

Već naredne sedmice trebali bi  biti nastavljeni pregovori sa potencijalnim strateškim partnerom iz Njemačke.

„Nadamo se da ćemo kroz određene veće serije koje treba da dobijemo omogućiti kontinuiranu proizvodnju za određeni broj radnika, to je između 50 i 100 radnika i onda čekati da se „Konjuh“ proda nekome ko će nastaviti ovu djelatnost. Suština je u tome da će se proizvodni dio odvojiti kao jedna cjelina i da neće biti parcijalnih prodaja. Na taj način ćemo pokušati da privolimo potencijalnog kupca kada kupi cjelinu onda će vjerovatno i nastavi proizvodnju“ kazao je stečajni upravnik Hajrudin Kunalić.

Kada je u pitanju ljudski potencijal, mašine i tehnologija svi uslovi su ispunjeni. Ostaje da i građani kupovinom Konjuhovog namještaja podrže njegove radnike, zaključeno je danas.

Osim premijera Gutića delegaciju Vlade TK činili su ministar industrije, energetike i rudarstva Srđan Mićanović i ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Abdulah Zukić.

Press Vlade TK – aktuelno.ba

Komentari

Komentara