Danas u Tuzli počinje 17. Internacionalni bienalni festival portreta INTERBIFEP 2018

Spread the love
Menprom

Svečano otvaranje 17. Internacionalnog bienalnog festivala portreta INTERBIFEP-a, 2018, biće upriličeno danas u Međunarodnoj galeriji portreta Tuzla, u 20:00 sati, u organizaciji JU Centar za kulturu Tuzla.

Reha Centar

163 umjetnika iz 43 zemlje svijeta prezentirat će ljubiteljima likovne umjetnosti 293 portreta izrađenih u tehnikama crteža, grafike, fotografije i video-art umjetnosti.

INTERBIFEP je festival koji svakim novim izdanjem postaje sve prestižniji kako u Bosni i Hercegovini tako i u regionu i svijetu. Ovogodišnji INTERBIFEP trajat će od 17.septembra do 2.novembra 2018.godine.

U okviru Festivala biće održana svečanost otvaranja i dodjele diploma nagrađenim autorima, konferencija „Ilegalna trgovina umjetninama“ te press konferencija i zatvaranje 17.INTERBIFEP-a kada će biti proglašen dobitnik Nagrade publike za portret. Konferencija „Ilegalna trgovina umjetninama u Bosni i Hercegovini“ biće održana 18.oktobra, 2018.godine u ateljeu „Ismet Mujezinović“ Tuzla, u organizaciji Centra protiv krijumčarenja umjetninama Tuzla.

Na svečanom otvaranju Festivala, žiri sastavljen od renomiranih članova iz kruga likovnog stvaralaštva, proglasit će i nagrađene autore u 6 različitih kategorija i to: Diploma za crtež (otkupna nagrada), Diploma za grafiku (otkupna nagrada), Diploma „Ismet Mujezinović“, Diploma „James H. Pinto“, Diploma za fotografiju, Diploma za video-art portret, dok će dobitnik Nagrade publike za portret biti proglašen prilikom zatvaranja festivala. Glasanje će biti organizirano lično – prilikom posjete Izložbe u okviru 17. INERBIFEP-a i putem facebook stranice Centar za kulturu Tuzla. Članovi žirija 17.INTERBIFEP-a su: Ismar Mujezinović, Saša Bukvić i Miran Šabić.

17.INTERBIFEP će otvoriti gradonačelnik i predsjednik oragnizacionog odbora Festivala Jasmin Imamović, a prisutnima će se obratiti direktor JU Centar za kulturu Tuzla, Dženan Jusufović, te članovi žirija koji će ujedno i proglasiti nagrađene autore u 6 navedenih kategorija. Partneri i pokrovitelji ovogodišnjeg INTERBIFEP-a su Grad Tuzla, Federalno Ministarstvo kulture i sporta BiH, Ministarstvo civilnih poslova BiH, Turistička zajednica Grada Tuzla, Sarajevo osiguranje, a medijski pokrovitelj RTV 7 Tuzla.

aktuelno.ba

Komentari

Komentara