Danas se obilježava Evropski dan jezika

Spread the love
Menprom

Evropski dan jezika obilježava se danas širom Evrope s ciljem isticanja važnosti učenja jezika, povećanja višejezičnosti i multikulturnog razumijevanja. I Bosna i Hercegovina učestvuje u promociji jezičke i kulturne raznolikosti Evrope. Evropski dan jezika ove godine obilježava se u Mostaru.

Reha Centar

Na inicijativu Vijeća Evrope, Strasbourg, Evropski dan jezika se od 2001. godine obilježava svake godine 26. septembra.

Najmanje polovina svjetskog stanovništva je dvojezična ili višejezična, govore dva ili više jezika. Većina svjetskih jezika govori se u Aziji i Africi.

Ovaj dan se obilježava radi skretanja pažnje javnosti na lingvističko bogatstvo starog kontinenta, kao i na potrebu učenja stranih jezika, kako bi se u većoj mjeri cijenila vrijednost i prednosti različitih kultura. Evropa je bogata jezicima – postoji ih preko 200 i još ih se više govori među građanima čije su porodice porijeklom s drugih kontinenata. To je važan resurs koji treba priznati, koristiti i njegovati.


U Mostaru centralni događaj obilježavanja Evropskog dana jezika

Zvaničnoj ceremoniji otvaranja u 10 sati ispred Gimnazije Mostar prisustvovati će Ministar obrazovanja HNK, direktor i zamjenica direktora Gimnazije, predstavnik grada Mostara i predstavnici zemalja učesnica (Francuski institut u BiH, Goethe Institut, Austrijski institut, Ambasade Češke Republike, Španije, Francuske, Mađarske, Slovenije, Grčke, Italije i Austrije), OSCE, EU Info centar, American corner Mostar i Hevi.

Pored ostalih aktivnosti, svi građani će moći prisustvovati i kratkim časovima na devet različitih evropskih jezika.

Evropski dan jezika se od 2001. godine obilježava svake godine 26. septembra širom Evrope. Ove godine, učenici osnovnih i srednjih škola u Bosni i Hercegovini o bogatoj baštini evropskih jezika uče uz „brzalice“.

Na zabavan način, izgovarajući „brzalice“ na nekoliko evropskih jezika, učenici će se upoznati i s jezicima koje do sada nisu učili i skrenuti pažnja na važnost cjeloživotnog učenja jezika u i izvan škole.

Evropski dan jezika proglasilo je Vijeće Evrope, koje predstavlja 800 miliona Evropljana iz 47 zemalja.

U događajima kojima se obilježava ovaj Dan učestvuju mnogi jezički i kulturni instituti, udruženja, univerziteti i posebno škole. Evropska unija podržava učenje jezika jer su strani jezici neophodni kako bi se evropski građani mogli slobodno kretati, raditi i učiti diljem Evrope, saopćeno je iz EU info-centra.

BHRT

 

Komentari

Komentara