Članovi rafting kluba ‘Tuzlak’ sutra u akciji čišćenja obala jezera Modrac: ‘Za zeleni Modrac’

Rental Travel

Eko akcija pod nazivom “Za zeleni Modrac” bit će održana u subotu, 22. oktobra, u organizaciji Rafting kluba “Tuzlak”.

Reha Centar

– Rafting kluba “Tuzlak” po treći put organizira eko akciju čiji je cilj čišćenje obala i priobalja voda jezera Modrac na lokalitetu Kiseljaka. U akciji će učestvovati 40 članova Rafting kluba i partnerskih omladinskih organizacija koje redovno učestvuju kada god organiziramo slične akcije – kazao je Feni predsjednik Rafting kluba “Tuzlak” Muris Bulić.

Prema njegovim riječima, glavni cilj eko akcije, pored čišćenja jednog dijela obale od nakupljenog otpada, određeno je da bude i javna promocija očuvanja voda jezera Modrac kao sve važnijeg resursa.

– Cilj nam je da se razvija svijest o tome da je potrebno čuvati to jezero, čuvati vode, jer one se istovremeno koriste ne samo za industrijsku zonu, termoelektranu, nego i kao vodozahvat za fabriku vode. Želja nam je da mi nešto uradimo, ali više želimo da javnost spozna sa kakvim se problemom treba nositi kako bi svaki od nas doprinio da se što manje zagađuje voda koju u konačnici pijemo – kazao je Bulić.

Eko akcija će biti snimljena i dronom.

– Imamo namjeru snimiti jedan mali film dronom, to je već uobičajeno radimo u posljednje vrijeme, sve da bismo popularisali svaku ekološku aktivnost koju radimo i kako bismo ponukali i druge da slično čine. Očekujemo da ćemo putem snimljenog promotivnog filma i na takav način popularisati građanski aktivizam, očuvanje prirode i turistički potencijal jezera – kazao je Bulić. 

Tom prilikom bit će postavljenje i ekološke infotable koje će ribare i izletnike stalno podsjećati na značaj ovog jezera i potrebu za pravilno odlaganje otpada.

– Nakon svake eko akcije mi prigodne table postavljamo na lokalitete gdje vršimo čišćenje obale jezera ili rijeke. Na njima su uglavnom poruke koje su ciljano usmjerene prema onima koji posjećuju jezero, to su ribari i turisti da iza sebe ne ostavljaju smeće, da je potrebno paziti i čuvati vodu – kazao je Bulić.

Od samog svog osnivanja Rafting klub “Tuzlak” nastoji da radi na očuvanju voda, a posebno najveće i najvažnije vodene akumulacije u Bosni i Hercegovini – jezera Modrac. Tako će biti i sutra kada Klub organizira eko akciju “Za zeleni Modrac”.

Rafting klub Tuzlak će u subotu sa 40 svojih članova i volontera iz partnerskih udruženja Omladinski centar resursini centar i Omladinski centar Teleks, očistiti dva kilometra priobalja i vode jezera Modrac od ambalažnog i plutajućeg otpada, selektovati ga i adekvatno zbrinuti. 

Jezero Modrac je vještačko jezero i prvobitno je namjenjeno za potrebe termoelektrane Tuzla i idustrijskog bazena Tuzle i okolnih gradova. Zbog sve veće potrebe za pitkom vodom, jezero se od 2009. godine koristi i kao vodozahvat za fabriku vode Cerik, čime je riješen dugogodišnji problem vodosnabdijevanja i restrikcija u gradu Tuzli. 

Fena

Komentari

Komentara