Čerkez: Od nas zavisi kolike će biti posljedice po zdravlje građana i ekonomiju

Spread the love
Menprom

Svjedočimo najvećoj zdravstvenoj i ekonomskoj krizi koje su ostavile posljedice po cijelom svijetu, ali kolike će te posljedice biti po zdravlje stanovništva i ekonomiju zavisi od svih nas – rekao je član Kriznog štaba Ministarstva zdravstva FBiH Goran Čerkez na današnjoj konferenciji za medije.

Reha Centar

On ističe da “svi zajedno moramo raditi da bi odgovorili na vjerovatno najveći izazov u našim životima. Moramo biti odgovorni i implementirati mjere koje smo donijeli“.

– Zatvaranjem ili ‘lockdownom’ smo pokušali zaustaviti prvi val pademije, veliku smrtnost i posljedice, što mnoge zemlje nisu uspjele. Imali smo među tri najbolja odgovora u Evropi i izbjegli smo crni scenarij. U tom trenutku smo nastojali ojačati zdravstveni sistem, a pokušali smo i educirati stanovništvo – podsjetio je Čerkez.

Navodi da je Federalno ministarstvo zdravstva periodično popuštalo mjere i vremenom se situacija s pandemijom ustabilila.

– Pokušavamo živjeti s ovim virusom jer ne možemo stalno biti zatvoreni. Mjere koje imamo su donesene manje-više u svim evropskim zemljama, efikasne su i kvalitetne i mogli bismo donijeti samo restriktivnije mjere. Aktuelne su dosta restriktivne, ali omogućavaju funkcioniranje ekonomije. Ukoliko bi ponovo imali zatvaranje, došli bi u tešku situaciju da preživimo. Stoga ne vjerujem da će Krizni štab ponovo uvoditi rastriktivne mjere u vidu ‘lockdowna’ – podvukao je.

Upozorava da će, ukoliko se situacija pogorša, situacija svakim danom biti sve teža. Očekuje stoga jači angažman Ministarstva unutrašnjih poslova i inspekcija na terenu, u smislu nadzora nad implementacijom mjera koje su donijete.

– Sutra na poziv premijera imamo sastanak FUP-a, FUZIP-a i Kriznog štaba i nadamo se jačem uključenju svih strana u praćenju i implementaciji mjera. Stanje je danas teško ali kontrolisano. Broj smrtnih slučajeva u posljednjih nekoliko dana pokazuju ozbiljnost situacije. Virus ne bira, što pokazuje sve veći broj mlađih ljudi koji su zaraženi, ali mi možemo odlučiti da li ćemo se ponašati po preporukama ili ne – dodao je Čerkez.

Navodi da zdravstveni sistem u ovom trenutku odgovara na krizu u skladu sa svojim mogućnostima, ali napominje da bi pogubno bilo da s dolaskom jeseni dođe do velikog povećanja zaraženih osoba, zbog čega je još jedanput apelovao na građane da poštuju mjere.

Komentari

Komentara