BKC Tuzla: Upriličena izložba ˝Upoznaj Allahova Poslanika s.a.v.s˝

Spread the love
Menprom

U prisustvu velikog broja građana večeras je u Bosanskom kulturnom centru (BKC) Tuzla otvorena multimedijalna izložba ˝Upoznaj Allahova Poslanika s.a.v.s˝, autora Esmira Halilovića.

Reha Centar

Organizatori Behram-begova medresa iz Tuzle, Muftijstvo tuzlansko i Medžlis Islamske zajednice Tuzla poručili su da je izložba namijenjena muslimanima, ali i pripadnicima drugih religija koji žele naučiti više o životu i djelima Poslanika Muhameda a.s.

 

˝Ovo je prva postavka navedene izložbe u Tuzli i drago mi je što će Tuzlaci biti u prilici približiti se i upoznati sa nekim segmentima života. Izdvojio bih Poslanikovu skromnost koja se vidi u izgledu njegove odjeće, soba, džamije i slično˝, naveo je Ahmed efendija Huskanović, glavni imam Medžlisa IZ Tuzla.

Izložba je dio jedinog pokretnog Muzeja o Allahovom Poslaniku u svijetu.

Nakon što su slične postavke doživjele izniman uspjeh u nekoliko arapsko-islamskih zemalja, građani Tuzle po prvi puta mogu vidjeti ovu jedinstvenu izložbu u vezi  Poslanika, Muhammeda, s.a.v.s. i ranog doba islama.

Izložba je rezultat osmomjesečnog rada, a predstavljena je u 16 gradova, u četiri države i do sada ju je pogledalo 42.000 posjetitelja.

Autor Halilović, inače profesor Islamskog pedagoškog fakulteta u Zenici, naveo je da se izložba sastoji od sadržaja i stvari koji možda nisu toliko poznati.

˝Imamo makete od kojih su tri pravljene u Saudijskoj Arabiji , zatim tu su i edukativni panoi sa historijski solidnim uvidom od rođenja pa do poslije njegove smrti. Izloženi su i eksponati poput pokrivača ili posude iz kojeg je Poslanik a.s. uzimao abdest, te replika Kur´ana starog 1.200 godina. Osim toga, jedan segment postavke je virtualna stvarnost, pa oni koji možda nisu imali priliku da posjete sveti grad Meku, mogu ´prošetati´ njegovim ulicama i unutar džamija˝, rekao je Halilović.

Izložba ˝Upoznaj Allahova Poslanika s.a.v.s˝ u BKC-u Tuzla bit će otvorena do 11. aprila.

aktuelno.ba

Komentari

Komentara