Biznis forum: Konstruktivnim dijalogom do rasterećenja privrede

Spread the love
Rental Travel

Delegacija Vlade Tuzlanskog kantona predvođena premijerom Begom Gutićem učestvovala je  na Biznis forumu pod egidom „Rasterećenjem privrede do novih radnih mjesta”. Forum je organizovao Institut za razvoj mladih KULT uz podršku Vlade TK i Ministarstva razvoja i poduzetništva Tuzlanskog kantona.

Reha Centar

Pitanja o unaprjeđenju poslovnog okruženja i prilike za zapošljavanje, kako u Tuzlanskom kantonu, tako i u cijeloj Bosni i Hercegovini okupila su danas predstavnike resornih institucija vlasti, stručnjake iz oblasti ekonomije, poslovnog okruženja i zapošljavanja, privrednike iz uspješnih preduzeća Tuzlanskog kantona te mlade poduzetnike.

Da je svaki od nivoa vlasti odgovoran za poslovni ambijent potvrdio je u uvodnom izlaganju premijer Gutić te istaknuo da Vlada TK sluša glas privrede. Neke od postojećih prepreka u poslovanju su, prema riječima premijer Gutića, i parafiskalni nameti koji opterećuju privredu. Stoga je važno, rečeno je ovom prilikom, da se otvori konstruktivni dijalog i sa ovog skupa čuje glas u cilju poboljšanja poslovnog ambijenta.

Kao prvi panelista skupu se obratio i Ministar razvoja i poduzetništva Nermin Hodžić govoreći o trendovima razvoja i poduzetništva u Tuzlanskom kantonu te nastojanjima koje Vlada TK putem ministarstava provodi. Prema riječima ministra Hodžića: “Bitniji je zadatak održati postojeća radna mjesta i raditi na stvaranju novih što se već uveliko čini aktivnim mjerama zapošljavanja te realizacijom programa sa federalnog nivoa a putem Zavoda za zapošljavanje TK.”

Biznis forum bio je prilika za razgovor o teretima koji ograničavaju rast i razvoj privrede u Bosni i Hercegovini, poput brojnih parafiskalnih nameta i poreza na dodanu vrijednost, budžetskim poticajima kojima vlast podržava privredu, ulogama vlasti u poticanju poslodavaca na zapošljavanje mladih, prednostima i manjkavostima postojećih programa aktivnih politika zapošljavanja dostupnih poslodavcima i nezaposlenima, kao i načinima podrške novim biznisima i samozapošljavanju.

Press Vlade

aktuelno.ba

Komentari

Komentara