Besplatno PCR testiranje od kuće za građane Beča

Spread the love
Menprom

Svi stanovnici Beča od sada imaju priliku da se besplatno testiraju pomoću PCR testova od kuće.

Reha Centar

Nakon uspješnog pilot projekta „Svi grgljaju“, započetog krajem januara ove godine, za koji se prijavilo 5.500 bečkih kompanija i organizacija sa više od 330.000 zaposlenih, Grad Beč i Privredna komora Beča, od petka, 26. marta 2021. godine, nude besplatne PCR testove od kuće svim stanovnicima Beča, školarcima te osobama koje rade u austrijskoj prijestolnici, a žive u nekoj drugoj pokrajini.

Kompleti za testiranje koje je razvio bečki startup „Lead Horizon“ mogu se podići u jednoj od oko 150 poslovnica drogerije BIPA, a uzorci se predaju na 620 lokacija koncerna REWE u Beču, što uključuje i trgovine lanaca Billa, Merkur ili Penny te benzinske pumpe s REWE trgovinama.

Nakon toga se uzorci šalju u laboratorij „Lifebrain Group“ koji obradi do 200.000 PCR testova dnevno. U roku od 24 sata građani dobiju rezultate testa putem e-maila.

Dobivene potvrde o negativnom nalazu zvanično su priznate i mogu se predočiti pri ulasku u frizerski i slično. Za naredni period je spremno 1,5 miliona kompleta za testiranje, dok bi se prema najavama sedmično trebalo isporučivati do 1,2 miliona kompleta.   

– Sigurnost ljudi i zdravlje stanovništva  su naš glavni prioritet. Stoga, u sljedećih nekoliko sedmica svi moramo biti strpljivi i disciplinovani kako bismo mogli postići zajednički cilj povratka u normalan život – smatra gradonačelnik Beča, Michael Ludwig.

Član bečke gradske vlade, resor za zdravstvo, Peter Hacker, naglasio je da se samostalnim testiranjima može rasteretiti medicinsko osoblje i da je metoda vrlo jednostavna. Otopina na bazi kuhinjske soli grglja se u ustima između 30 i 60 sekundi, a zatim se pomoću cjevčice vrati u epruvetu te se epruveta zatvori i položi u bočicu.

Testiranje se obavlja se uz video upute na aplikaciji koje su dostupne na deset jezika, između ostalog i na hrvatskom. PCR testiranje od kuće bi stanovnicima trebao omogućiti život bez lockdowna sve do završetka imunizacije – saopćeno je iz Eurocomm-PR Sarajevo. 

Komentari

Komentara