Autostrade spremne dati 500 miliona eura za pomoć gradu i obnovu vijadukta u Genovi

Spread the love
Menprom

Čelnici kompanije Autostrade per l'Italia, operatora autoceste na kojoj se u utorak srušio vijadukt u Genovi, najavili su u subotu da je 500 miliona eura već spremno za pomoć gradu i obnovi vijadukta.

Reha Centar

“To su sredstva koja će biti dostupna u ponedjeljak”, izjavio je Giovanni Castelluccio, vlasnik firme na konferenciji za novinare.

Taj iznos uključuje i fond, u milionima eura, za porodice najmanje 38 žrtava, ali i fond od više desetaka miliona eura za premještanje stanovnika zgrada oko vijadukta.

“Paralelno ćemo imati projekt koji nam omogućuje da u osam mjeseci, između rušenja i izgradnje, podignemo čelični most”, rekao je i precizirao da rok od 8 mjeseci počinje nakon što vlasti daju zeleno svjetlo za taj projekt.

Kako bi se rasteretio grad, Autostrade će u rekordnom vremenu ponuditi alternativu za kamione preko privatnog terena čeličane Ilva blizu luke.

Od ponedjeljka se neće naplaćivati korištenje autocesta u području Genove.

Castellucci je rekao da će pričekati da službena istraga odredi odgovornost za rušenje vijadukta.

Ni Castelluccio ni Fabio Cerchiai, predsjednik kompanije koja upravlja polovinom od 6000 km autocesta, nisu željeli ništa reći o odnosima s vladom, koja je u petak pokrenula proceduru opoziva koncesije za vijadukt.

Castelluciio je objasnio da se radi o vrlo specifičnom vijaduktu i da su ga svi koji su ga proučavali smatrali sigurnim.

” Nešto se dogodilo, a sud će reći šta”, dodao je.

On nije iznio pretpostavku o uzroku rušenja i objasnio da kompanija nema pristup mjestu nesreće te da je kiša koja je padala u vrijeme nesreće zamutila snimke nadzorne kamere.

Dvojica čelnika, koje su šefovi vlade pozvali da u najkraćem vremenu daju ostavke, precizirali su da za sada namjeravaju ostati na funkcijama.

Hina

Komentari

Komentara