Aktivnosti za zbrinjavanje radnika i briga o državnom kapitalu

Menprom

Vlada TK prihvatila je Informaciju o utrošku sredstava sa budžetske pozicije “Intervencije javim preduzećima i privrednim društvima” za 2015, sa postignutim efektima. Sredstvima sa ove pozicije uplaćeno je zdravstveno osiguranje za 1192 radnika i članova njihovih porodica.

Reha Centar

Riječ je o uposlenicima Fabrike obuće “Aida” Tuzla, “Tvornice transportnih uređaja d.d. Tuzla, “Unioninvest-Mašinska montaža” Tuzla, “Elektromontaža” Tuzla, “Livnica čelika” Tuzla, “Bosnia valves” Tuzla, “Koksno-hemijski kombinat” Lukavac, “Polet” Tuzla, “Dita” d.d. Tuzla, “Konjuh” d.d. Živinice i “Gredelj-Revom” d.o.o. Dobošnica. Pored resorno nadležnih privrednih društava iz ovih sredstava je u toku 2015. godine bila obezbjeđena zdravstvena zaštita za uposlenike privrednih subjekata koji posluju sa poteškoćama.

Kroz intervenciju javnim preduzećima Vlada TK pomogla je da se u 2015. godini penzioniše 61 radnik preduzeća za koje je resorno nadležno Ministarstvo industrije, energetike i rudarstva. Sa ove budžetske pozicije Ministarstvo je koristilo sredstva za pomoć privrednim društvima prilikom prilikom plaćanja troškova stečaja. Kroz ta sredstva se uplaćivalo osiguranje od nezaposlenosti za naknade uposlenicima koji su vraćeni na Zavod za zapošljavanje. Realizacijom donesenih odluka o uplati predujma za vođenje stečajnog postupka, zaustavljen je dugogodišnji trend negativnog poslovanja i daljnje zaduživanje privrednih društava.

Također, stvoreni su uslovi za veću zainteresovanost strateških partnera, a u nekim od društava strateški partneri nastavili su sa radom u istoj djelatnosti ali sa daleko boljom organizacijom. To je rezultiralo novim zapošljavanjem i plaćanjem svih obaveza prema državi. Potpisivanjem sporazuma o preuzimanju obaveza plaćanja obračunatih a neuplaćenih određenih javnih prihoda obveznika uplate FO „Aida“ d.d. Tuzla zaustavljena agonija radnika koja je trajala od 1997. godine čime se promijenila slika Tuzlanskog kantona, stoji u danas prihvaćenoj Informaciji.

aktuelno.ba

 

Komentari

Komentara