Imenovana Vlada Tuzlanskog kantona

Spread the love
Rental Travel

Skupština Tuzlanskog kantona je danas imenovala novi saziv Vlade Tuzlanskog kantona. Premijer Kantona Irfan Halilagić danas je Skupštini Kantona prezentirao svoj ekspoze, te predložio sastav Kantonalne vlade.

Reha Centar

„Nova vlada Tuzlanskog kantona preuzima odgovornost 8 mjeseci prije izbora što svakako nije izgovor niti alibi. Naprotiv to je dodatni motiv svima nama da realiziramo naše programske ciljeve i načinimo iskorake u svakoj sferi društvenog života po kojima ćemo biti prepoznatljivi“, kazao je premijer Halilagić.

Kvalitativna odrednica rada ovog saziva Vlade Tuzlanskog kantona bit će realizacija ključnih strateških projekata naznačenih u Strategiji razvoja Tuzlanskog kantona za period 2021-2027. godina, rečeno je danas. U tom smjeru premijer Halilagić je poslanike u Kantonalnoj skupštini zamolio za podršku u realizaciji projekata izgradnje Kampusa Univerziteta u Tuzli, uspostave Centra urgentne medicine pri JZU UKC u Tuzli, te ubrzanja izgradnje dionice magistralne ceste Šićki Brod – Kladanj, kao i autoceste Tuzla-Brčko-Orašje, kao dijela autoceste Sarajevo-Tuzla-Beograd.

Također premijer Halilagić je ukazao i na najznačajnije mjere koje Vlada planira realizirati u narednom periodu sa jasnim rokovima njihove implementacije.

„Naši prioriteti koje planirano realizirati do kraja mandata su materijalno-tehničko opremanje Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona, Civilne zaštite i robnih rezervi u iznosu do petnaest miliona konvertibilnih maraka, stavljanje van snage odluke o povećanju plata i ostalih primanja izabranih zvaničnika, izmjene i dopune zakonske regulative, koje se odnose na porodiljske naknade majkama porodiljama u iznosu od 1.000 KM, te povećanje dječijeg doplatka za 50%, povećanje plata svim radnicima u oblasti osnovnog, srednjeg i visokog obrazovanja u iznosu od 9,5%, povećanje boračke egzistencijalne naknade za demobilisane borce u iznosu od 20%, nabavka besplatnih udžbenika za sve učenike od prvog do devetog razreda osnovne škole, stipendiranje posebno nadarenih učenika i studenata u ukupnom iznosu od 500.000 KM, povećanje poticaja u poljoprivredi na deset miliona konvertibilnih maraka, te povećanje sredstava za nerazvijene i manje razvijene opštine u iznosu od 50% u odnosu na planirana sredstva Budžeta za 2022. godinu. Također, planiramo i predvidjeti jednokratnu pomoć penzionerima sa najnižom penzijom, za što planiramo izdvojiti 1,5 miliona KM, te za 100% povećati iznos sredstava za podršku povratničkoj populaciji. Istovremeno planiramo povećati i sredstava na budžetskim pozicijama za projekte iz oblasti kulture, sporta i mladih, te racionalizirati i smanjiti namete u privredi. U oblasti zdravstva hitno ćemo inicirati uvođenje elektronskih zdravstvenih knjižica za korisnike zdravstvenog osiguranja Tuzlanskog kantona“, kazao je u svom današnjem ekspozeu premijer Halilagić.

U sastav nove Vlade TK imenovano je i nekoliko ministara koji su ranije već obnašali funkcije ministara. To su Dajana Čolić, koja je ponovno imenovana na funkciju ministrice zdravstva, Mustafa Šakić će upravljati Ministarstvom  trgovine, turizma i saobraćaja, dok je na čelo Ministarstva finansija ponovno imenovan Suad Mustajbašić.

Istovremeno, Anela Ajšić je imenovana za ministricu prostornog uređenja i zaštite okolice, Senada Dizdarević za ministricu pravosuđa i uprave, a Ivana Mijatović je novoimenovana ministrica kulture, sporta i mladih. Na poziciju ministra za rad, socijalnu politiku i povratak imenovan je Mirsad Muhadbegović, na poziciju ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Emir Begić, Ahmed Omerović je ministar obrazovanja i nauke, Edin Duraković ministar privrede, Hajrudin Mehanović ministar unutrašnjih poslova, a Zoran Blagojević ministar za boračka pitanja Tuzlanskog kantona.

aktuelno.ba

Komentari

Komentara