-
Doprinos pamćenju i sprječavanju negiranja genocida - 5 hours ago
-
U Tuzli održana 3. sjednica Ministarske koordinacije u oblasti socijalne zaštite FBiH - 6 hours ago
-
UKC Tuzla: Saopštenje za javnost - 8 hours ago
-
Čestitka premijera Halilagića povodom 9. maja - 9 hours ago
-
Uprava policije MUP TK-a: Pronađena opojna droga, jednom licu oduzeta sloboda - 9 hours ago
-
Čestitka predsjednika Skupštine TK povodom Dana pobjede nad fašizmom, Dana Evrope i Dana zlatnih ljiljana - 9 hours ago
-
6 kafe brendova i 15 handmade čokolaterija na prvom Sajmu Kafe i Čokolade u Tuzli - 10 hours ago
-
Čestitka premijera Irfana Halilagića povodom Svjetskog dana Crvenog krsta/križa i Nedjelje Crvenog krsta/križa - 10 hours ago
-
Čestitka gradonačelnika i predsjedavajuće Gradskog vijeća Tuzle u povodu obilježavanja 9. maja – Dana pobjede nad fašizmom, Dana Evrope, Dana Zlatnih ljiljana - 10 hours ago
-
U Tuzli održana Studentska konferencija o Aliji Izetbegoviću “Bosna prije svega” - 1 day ago
INZ: Sigurna hrana danas za zdravo sutra
Svjetski dan sigurnosti hrane (WFSD – World food safety day) se obilježava 7. juna, a ima za cilj skrenuti pažnju i potaknuti akciju da pomogne u sprečavanju, otkrivanju i upravljanju rizicima koji se prenose hranom, doprinoseći sigurnosti hrane, zdravlju ljudi, ističu u Institutu za zdravlje i sigurnost hrane Zenica (INZ).
Ovogodišnja tema je “Sigurna hrana danas za zdravo sutra”, koja naglašava da proizvodnja i konzumacija sigurne hrane imaju neposredne i dugoročne koristi za ljude, planetu i ekonomiju. Prepoznavanje sistemskih veza između zdravlja ljudi, životinja, biljaka, okoline i privrede pomoći će da udovoljimo potrebama budućnosti.
Prepoznavši globalni teret bolesti koje se prenose hranom, a koje pogađaju pojedince svih dobnih skupina, posebno djecu mlađu od pet godina i osobe koje žive u zemljama s niskim prihodima, Generalna skupština Ujedinjenih nacija proglasila je 2018. da će svaki 7. juni biti Svjetski dan sigurnosti hrane. Svjetska zdravstvena skupština je 2020. godine usvojila odluku o jačanju napora na sigurnosti hrane kako bi se smanjio teret bolesti koje se prenose hranom. SZO i Organizacija za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih nacija (FAO) zajednički olakšavaju obilježavanje Svjetskog dana sigurnosti hrane, u suradnji s državama članicama i drugim relevantnim organizacijama.
– Ljudi s pravom očekuju da je hrana zdravstveno sigurna i pogodna za konzumiranje. Bolesti izazvane konzumacijom kontaminirane hrane su u najboljem slučaju neprijatne, a u najgorem, mogu biti fatalne. Postoje i druge, ne tako jednoznačne posljedice izazvane kontaminiranom hranom, jer se mogu nanijeti ogrome štete proizvodnji, trgovini, ugostiteljstvu, turizmu i dovesti do značajnog pada zarada, nezaposlenosti i sudskih sporova – ističe menadžer za kvalitet u INZ-u Benjamin Čaušević.
On smatra da su se posljednjih desetljeća desile značajne promjene u proizvodnji hrane, posebno je došlo do porasta proizvodnje hrane koja je pripremljena za direktnu konzumaciju i hrane konzervirane hlađenjem sa produženim rokom trajanja.
-Kod ove vrste hrane povećana je mogućnost kontaminacije, jer se njena proizvodnja sastoji od velikog broja, različitih mehaničkih, proizvodnih koraka. odgovarajuće hlađenje tokom cijelog proizvodnog procesa, ističe Čaušević.
Potrošači trebaju da znaju razliku između zdrave, sigurne i nutritivno vrijedne hrane.
– Sigurna hrana može biti i npr. gazirano piće, ali pretjeran unos gaziranih pića nije zdrav za čovjeka. Zdrava hrana, ako nije proizvedena i skladištena prema propisima i standardima može biti kontaminirana, odnosno nesigurna, i na taj način opasna po život čovjeka. Nutritivno vrijednom hranom se smatra ona hrana koja zadovoljava čovjekove dnevne potreba za makro i mikronutrijentima. Svake godine jedan od 10 ljudi širom svijeta oboli zbog kontaminirane hrane- dodaje Čaušević.
On smatra da se kulturu sigurnosti hrane može procijeniti na način na koji robna marka ili proizvodni pogon reagiraju na redovne probleme ili neusklađenosti koji se javljaju tokom rutinskog poslovanja – osjećaj hitnosti.
-Radi se o tome da svaka osoba koja konzumira hranu shvati zašto je sigurnost hrane važna, svako ima odgovornost da razumije i osigura da se sva hrana proizvodi, skladišti i konzumira prema najvišim sigurnosnim standardima- završava Čaušević, saopćio je Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica