U Sloveniji tri nova slučaja zaraze koronavirusom

Spread the love
Rental Travel

U Sloveniji su u zadnja 24 sata potvrđena tri nova slučaja zaraze koronavirusom, a umrla je još jedna osoba oboljela od Covida-19, objavila je u srijedu slovenska vlada, dok prvi nalazi serološkog ispitivanja pokazuju da je samo 3,1 posto stanovništva bilo zaraženo.

Reha Centar

Trenutno je u bolnicama 53 oboljelih, od čega njih 14 na odjelima intenzivne njege, a u zadnja 24 sata otpušteno je još dvoje oporavljenih od infekcije, čime se ukupan broj do sada oporavljenih i otpuštenih povećao na 247.

U zadnja 24 sata provedeno je 1449 testova na koronavirus, a do sada je u Sloveniji ukupno obavljeno 58.923 testova na koronavirus. Potvrđeno je 1448 slučajeva infekcije, a od početka epidemije umrlo je ukupno 99 ljudi.

Prema serološkom ispitivanju koje je zadnja dva tjedna proveo Mikrobiološki laboratorij Medicinskog fakulteta u Ljubljani na reprezentativnom uzorku stanovništva, računa se da je u Sloveniji 3,1 posto stanovništva bilo u kontaktu s novim koronavirusom, što je relativno nizak stupanj “prekuženosti” stanovništva.

Kako su tom prilikom upozorili stručnjaci te ustanove, testiranjem krvi došlo se do zaključka da su se kod 3,1 posto ispitanika u spomenutom istraživanju razvila protutijela na Covid-19, ali to nije jamstvo da su oni stekli trajniji imunitet na bolest budući da takav imunitet ranije nisu stjecali oboljeli od drugih koronavirusa koji su već poznati i prisutni, prenosi Hina.

U Mariboru je ovih dana jedna ambulanta počela vršiti tzv. brze testove na prisutnost protutijela na koronavirus koji se plaćaju, no stručnjaci mikrobiolozi s Medicinskog fakulteta u Ljubljani upozorili su da su takvi testov općenito tek u razvoju, nisu stručno provjereni i općenito su niske kvalitete, pa ih ne mogu preporučiti niti onima koji bi potvrdu s takvog testiranja željeli koristiti za odlazak u inozemstvo, odnosno na turistička putovanja.

aktuelno.ba / Fena

Komentari

Komentara