Prvi Turistički forum u Tuzli

Spread the love
Menprom

U organizaciji Vlade Tuzlanskog kantona i Ministarstva trgovine, turizma i saobraćaja, u hotelu Mellain u Tuzli danas je počeo Turistički forum.

Reha Centar

Forum je okupio veliki broj  turističkih radnika, također, sve nivoe vlasti, od Federalnog do lokalnog nivoa.

Ministar Gluhić je za medije naglasio da je ovaj forum od značaja za cijelu Bosnu i Hercegovinu a to što se održava u Tuzli nije nimalo slučajno jer Tuzlanski kanton prednjači po posjeti turista i broju noćenja.

“Ako znamo kakve turističke potencijale imamao, a za većinu njih nismo ni znali, dok ih nije mapirala Turistička patrola slobodno mogu reći da će ovaj forum pečatirati sve ono što je mapirano. Mi u Tuzlanskom kantonu smo trenutno nespremni za sve turiste koji posjećuju ovu regiju, pa je i sama uloga foruma da ponudi odgovore na brojna pitanja kako unaprijediti ovu oblast. Vlada Tuzlanskog kantona i resorno minisrtarstvo u posljednje vrijeme čine sve kako bi unaprijedili turističke potencijale, posebno u oblasti infrastrukture, ugostiteljstva, individualnog smještaja isl., a sve s ciljem kvalitetnijeg boravka turista na ovom području. Međunarodni aerodrom Tuzla je svojevrstan generator turizma na ovom području i mi će mo i dalje  nastaviti sa investicijama na aerodromu jer on je generalno gledajući i budući stub razvoja privrede a samim tim i turizma u Tuzlanskom kantonu”- izajvio je  ministar Gluhić.

Prepreke koje nepovoljno utječu na razvoj turizma su, prije svega, nestabilne političke prilike u zemlji, nerazvijena saobraćajna infrastruktura te nepovoljna porezna politika koja je destimulativna za potencijalne domaće i strane investitore.

Osim toga, u Bosni i Hercegovini je uočljivo odsustvo uvezane turističke ponude, strateškog planiranja i sistemskog  praćenja razvoja turizma, permanentnog usavršavanja zaposlenih u turizmu i dobro osmišljene promocije turističke ponude.

U cilju prevazilaženja, bar dijela definisanih prepreka, nameće se  potreba za organizacijom  skupova na kojima bi turistički radnici te predstavnici javnog i privatnog sektora  imali priliku da na jednom mjestu razmijene iskustva, potrebe i prijedloge, a sve u cilju zauzimanja najboljeg kursa na putu razvoja turizma u Bosni i Hercegovini.

U 2016.godini u Bosni i Hercegovini je broj dolazaka turista veći za 11,62% u  odnosu  na  2015.godinu. Ono  što  je  posebno  vrijedno  pomena  je  činjenica  da  je  porast broja  dolazaka  stranih  turista  znatno veći od porasta dolazaka domaćih posjetilaca. Takav trend je i u Tuzlanskom kantonu. Završetkom ljetnje turističke sezone 2017.g. u Tuzlanskom kantonu dostignut je broj noćenja iz prethodne godine.

U okviru Foruma organizovane su panel diskusije u kojima su panelisti učesnike upoznali s  problematikom  institucionalnog i zakonskog okvira kao preduslova za razvoj turizma u Federaciji Bosne i Hercegovine  i Tuzlanskog kantona, kao i perspektivama razvoja specifičnih vrsta turizma na području Tuzlanskog kantona. Osim toga, na forumu su predstavljeni i pozitivni primjeri iz prakse, načini stvaranja priznatih i poznatih turističkih brendova, kako iz Bosne i Hercegovine, tako i iz šireg regiona.

Tuzlanski kanton raspolaže velikim brojem turističkih resursa, bogatim kulturno- historijskim naslijeđem, povoljnim geografsko- klimatskim uslovima te brojnim termomineralnim izvorima.

aktuelno.ba

 

Komentari

Komentara