Zasjedala Komisija Saveza RVI TK za izradu Zakona o osnovnim pravima boraca Tuzlanskog kantona

U prostorijama Saveza ratnih vojnih invalida Tuzlanskog kantona danas je održana sjednica Komisije za izradu Zakona o osnovnim pravima boraca Tuzlanskog kantona sa posebnim osvrtom na stanje i položaj ratnih vojnih invalida te porodica šehida i poginulih boraca, te njihovog statusa u okvirima novog Zakona.

– Već ranije smo rekli da očekujemo da o samom Zakonu razgovaramo, koliko god je dana potrebno kako bi došli do najboljih rješenja i naravno da razgovaramo u institucijama sistema i sa predstavnicima institucija boračkih saveza kojih se Zakon tiče, a ne sa neformalnim grupama i pojedincima. Kada su u pitanju ratni vojni invalidi naš stav je jasan; Njihova invalidnina za dijelove tijela i zdravlje koje su dali za odbranu BiH ne smije i ne može biti dio cenzusa za nova prava. Dakle, minimalna invalidnina treba da iznosi nešto više od 200,00 KM ili 25% prosječne plate u FBiH. Nemojte zaboraviti da ima invalida čija invalidnina iznosi 42,00 KM a takvih je najviše i oni trebaju konačno novim zakonom biti bolje situirani, – kazao je između ostalog nakon današnjeg sastanka Fahrudin Hasanović, predsjednik Saveza RVI TK.

Na naše pitanje kako teku pripreme za obilježavanje godišnjice II. Korppusa Armije RBiH Hasanović je kazao da je danas održan još jedan u nizu sastanaka Koordinacije boračkih saveza TK koja je organizator ovog događaja, te kako za sada sve aktivnosti idu po planu uz napomenu da će tuzlanski Mejdan građanima Tuzlanskog kantona tog dana ponuditi najbolju smotru vrijednosti jedinica II. Korpusa do sada viđenu na ovom kantonu.

R.T.

 

 

 

Komentari

Komentara