Tužilaštvo Kantona Sarajevo predložilo je Kantonalnom sudu određivanje jednomjesečnog pritvora za trojicu uhapšenih u akciji “Farmer”

Tužilaštvo Kantona Sarajevo predložilo je Kantonalnom sudu određivanje jednomjesečnog pritvora za trojicu uhapšenih u akciji “Farmer”. Pritvor je predložen za Ivicu Mladinu, Refika Džafu i Vahida Jašarevića, potvrdila je za BHRT portparol Tužilaštva KS Azra Bavčić.

Tužilac je zatražio pritvor za Džafu i Jašarevića zbog opasnosti da bi boravkom na slobodi mogli utjecati na svjedoke ili prikriti dokaze i zbog opasnosti od ponavljanja krivičnog djela.

Za Mladinu je predložen pritvor zbog opasnosti od bjekstva, opasnosti da bi boravkom na slobodi mogao utjecati na svjedoke i prikriti dokaze i zbog opasnosti od ponavljanja krivičnog djela.

Za osumnjičene Mehmeda Nikišića, Abdulaha Tutmića, Vahida Jašarevića, Husejina Selimovića i Envera Smajića predložene su mjere zabrane koje podrazumijevaju zabranu napuštanja boravišta, kontaktiranja sa svjedocima i osumnjičenima te obavezno javljanje nadležnoj policijskoj stanici.

Operativnu akciju “Farma” zajednički su sproveli policijski službenici Federalne uprave policije (FUP) i Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo pod nadzorom Tužilaštva Kantona Sarajevo, a u vezi sa krivičnim djelom udruživanja radi činjenja krivičnog djela te u vezi s krivičnim djelima zloupotrebe položaja ili ovlasti i prevare.

“Uhapšene osobe se sumnjiče da su od 2014. godine do polovine 2015. nezakonito dijelile i prodavale poljoprivrednu mehanizaciju koja je našoj zemlji stigla kao donacija Narodne Republike Kine”, saopšteno je iz Tužilaštva KS.

Vijednost donacije, namijenjene korisnicima u Federaciji BiH koji su bili pogođeni poplavama, bila je veća od milion KM.

aktuelno.ba/bhrt.ba

Komentari

Komentara