Svečanim koncertom i takmičenjem dječijih horova  u Tuzli počinje 4. Internacionalni horski šampionat „Lege Artis“

Jedna od najznačajnijih horskih manifestacija u regionu, Internacionalni horski šampionat Lege Artis počinje večeras takmičenjem u kategoriji dječijih horova i svečanim koncertom hora domaćina sa gostima. I ove godine ljubitelji horske muzike moći će uživati u nastupima 22 ansambla čije su prijave po ocjeni umjetničkog savjeta kvalitativno zadovoljavale zadane propozicije. Ansamble će, kao i prethodnih godina ocjenjivati eminentni stručnjaci iz ove oblasti, Đorđe Stanković iz Srbije, Jasenka Ostojić iz Hrvatske, Rešad Arnautović iz Bosne i Hercegovine, te dirigent i profesor iz SAD David Means.

Šampionat nezvanično počinje podnevnim koncertom za tuzlanske mališane, na kojem će uz dječije ansamble domaćina, nastupiti i gosti.Večernjim programom planirano je da ljubitelji horske muzike najprije čuju natpjevavanje u kategoriji dječiji horovi, a zatim i pogledaju svečani koncert, na kojem će uz mješoviti hor Lege Artis i sopranisticu Dženanu Huseinagić, nastupiti i gosti, horski ansambl Iskre iz Tuzle, te horski ansambli brčanskog Preporoda.

Tokom vikenda, na sceni BKC –a nastupiće ukupno 22 ansambla iz nekoliko evropskih zemalja, te jedan iz Kolumbije i boriti se za grad prix u četiri kategorije. Biće dodijeljeno i nekoliko posebnih nagrada, među kojima posebnu važnost ima nagrada za najbolje dirigente, koja od prošlog šampionata nosi ime profesora Čestmira Dušeka.

Subota je rezervisana za takmičenje mješovitih horova, a nedjelja za kategoriju vokalni ansambli i muški i ženski horovi.

Koproducent Internacionalnog horskog šampionata je Bosanski kulturni centar, a pokrovitelji Grad Tuzla i Ured člana predsjedništva BiH Željka Komšića.

 

 

aktuelno.ba

 

 

Komentari

Komentara