Takmičenjem u dvije kategorije završen 4. Internacionalni horski šampionat «Lege Artis»

Rental Travel

Istinski praznik horske muzike, koji je tokom proteklog vikenda u Tuzli ugostio više od 1000 horskih pjevača, sinoć je završen dodjelom «Zlatne lire» u kategorijama vokalni ansambli i ženski/muški horovi. Tokom posljednjeg takmičarskog dana dominirali su horski pjevači iz Slovenije sa nekoliko ansambala. Najbolji u kategoriji ženskih horova je ženski hor Lilith iz Slovenije, a u ovoj kategoriji dodijeljeno je i nekoliko specijalnih nagrada.

Rental Travel

Druga takmičarska kategorija, posljednjeg dana Horskog šampionata bila je kategorija vokalnih ansambala u čijem su natpjevavanju za glavnu nagradu učestvovala dva ansambla iz Slovenije i jedan iz Srbije. Novosadski vokalni ansambl «Mušket» osvojio je grand prix šampionata, te nekoliko posebnih nagrada, među kojima je i nagrada za najboljeg umjetničkog rukovodioca ansambla, koju je dobio Vuk Milanović.

Nastupima pobjednika kategorije i obraćanjem direktora  spuštena je zavjesa na ovogodišnji Horski šampionat «Lege Artis».

«Izuzetno smo zadovoljni što smo imali ovako kvalitetne horske ansamble tokom tri takmičarska dana. Naša vizija je da svake godine podižemo kvalitativnu ljestvicu i izuzetno smo zadovoljni što u tome i uspijevamo. Ansambli odlaze zadovoljni i sretni iz Tuzle, bogatiji za novo iskustvo. Veliku zahvalnost dugujemo vrhunskim stručnjacima iz žirija šampionata, koji su i ove godine odradili vrhunski posao, ocijenili 22 ansambla i dodijelili titule najboljima u 4 kategorije. Mi već krećemo u pripremu novog šampionata, kako bi i sljedeći početak juna u Tuzli bio u znaku horske muzike» – istakao je Jasmin Hasić, direktor šampionata.

Internacionalni horski šampionat je ove godine imao i bogat prateći program. Održano je nekoliko koncerata gostujućih ansambala na nekoliko gradskih lokacija, zatim koncert duhovne muzike u tuzlanskoj pravoslavnoj crkvi, te koncert za najmlađe na samom početku festivala.

aktuelno.ba

 

Komentari

Komentara