Obilježena 15 godišnjica slanih jezera u srcu Tuzle (FOTO)

Na današnji dan prije petnaest godina, 18.7.2003. godine, otvoreno je prvo slano jezero u Tuzli. Na današnjoj, svečanoj konferenciji za medije, prikazan je film od 4,5 minuta, o prvih petnaest godina slanih jezera, koje je do sada posjetilo 3,7 miliona gostiju. Na konferenciji  su govorili gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović i direktor JKP “Panonika” Majid Porobić.

“Na današnji dan, prije 15 godina, 18.07.2003. godine imali smo otvorenje prvog slanog jezera. Strategija razvoja Tuzle počela je još 2001 i 2002. godine i proglašena je tada sanjarska i nemoguća.

Tuzla je tada, tog 18.07.2013. godine  bila u situaciji preokreta. Tonjenje kao najveća ekološka katastrofa u Evropi sa 15 000 preseljenih ljudi iz njihovih kuća sa srušenim zgradama arhitekture i zapušten grad, slika je koju je trebalo mijenjati iz temelja, posebno se to odnosilo na sadašnji lokalitet Panonike gdje je bila divlja deponija i močvara koja je poplavama stvarala velike probleme gradu. Trebalo je krenuti od nečega a mi smo krenuli od tadašnje močvarne Pinge te da tako najgora mjesta Tuzle pretvorimo u najbolja, a pesimizam građana pretvorimo u optimizam. U to doba niko mi nije vjerovao da je moguće od močvare napraviti jezero, a tada mi je jedino vjerovao Kemal Kurević- šef službe za komunalne poslove. Imali smo tada velike otpore jer smo pravili velike korake, a bilo je i pokušaja da se taj projekat uništi.Naša borba za kvalitetniji život građana Tuzle mora biti kolektivna, mora biti zajednička, jer poštovanje drugih nećemo dobiti ako nemamo poštovanja prema sebi“ – istakao je između ostalog u svom obraćanju gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović.

Medijima se još obratio i direktor JKP Panonika Maid Porobić koji je istakao da je u početku sve bilo nepoznanica a onda se desilo čudo.

„Radimo sa malo uposlenih ali uspijevamo da živimo od svojih prihoda, zavisimo od vremena ali mi smo dio gradske infrastrukture i radimo još puno poslova i u zimskom periodu.Slanitet vode je čak i bolji od one u Jadranskom moru. Imamo sve prateće sadržaje i standarde koji ispunjavaju sve norme, posjeta od 15 000 gostiju na dnevnoj bazi je za nas postala svakodnevnica.Stalno nadziremo kvalitet vode, imamo sanitetske i redarske službe, stalna briga o zdravlju i sigurnosti gostiju, arheološke i druge postavke i manifestacije koje se održavaju na Panonici, razlog su zbog kojeg je Tuzla postala poželjna turistička destinacija u BiH“- istakao je Porobić.

M.T.

 

Komentari

Komentara