Publika u Živinicama sutra će uživati u promociji ˝Živiničkog pozorišnog obrasca˝

Spread the love
Menprom

Sutra (29.10. 2019) će na Velikoj sceni BKC-a Živinice, u 19:00 sati, biti održana promocija monografije „Živinički pozorišni obrazac“ , a u povodu 45 godina Gradskog pozorišta Živinice.

Reha Centar

Promocijom monografije, želimo se prisjetiti mnogih projekata koji su producirani u Gradskom pozorištu Živinice, kao i da odamo počast svima koji su doprinijeli razvoju pozorišne umjetnosti u Živinicama“, istako je Suad Avdagić, jedan od autora monografije, te dodao da je tim povodom organizirana izložba plakata, afiša, kao i fotografija iz predstava koje su nastale u produkciji Gradskog pozorišta Živinice.

Osim Suada Avdagića, autor monografije je i prof. Srđan Vukadinović, dok je izdavač JU BKC Živinice, Gradska biblioteka Živinice.

Gradsko pozorište Živinice je osnovano 1974. godine i više od 350 glumaca je igralo u predstavamo koje je pripremilo živiničko pozorište u prethodnih 45 godina. Tokom svog postojanja izvedeno je više od 100 premijera i približno 700 repriza.  Igrali su u svim većim gradovima bivše Jugoslavije, ali i izvan granica bivše države. Zahvaljujući pozorištu,  Živinice su također postale poznate kao i „festivalski grad“. Festival amaterskog pozorišta Bosne i Hercegovine održao se u Živinicama 1977., 1985. i 1986.godine, a samo živiničko pozorište sa mnogobrojnih festivala se vraćalo sa osvojenim prvim nagradama .

Kako bi obilježili period od 45 godina postojanja, te istakli  ljude koji su dali svoj doprinos u razvoju kulture u našem gradu , Gradsko pozorište Živinice objavilo je knjigu  ˝Živinički pozorišni obrazac˝ koji će sutra biti premijerno pomovisan pred živiničkom publikom.

Promocija će biti upriličena sutra u 19 sati u Velikoj Sali BKC Živinice, a ulaz je slobodan za sve ljubitelje pozorišne umjetnosti.

aktuelno.ba

Komentari

Komentara