Arhitektura Sarajeva oduševljava međunarodne arhitekte i studente

U Sarajevu je u toku “Kuma internacionalna sedmica arhitekture“ pod nazivom  „Otkrivanje Sarajeva“ u kojoj učesvuju međunarodni arhitekti i studenti arhitekture

U Sarajevu je 12. augusta, otvorena prva “Kuma internacionalna sedmica arhitekture“ pod nazivom  „Otkrivanje Sarajeva“ i trajat će do 17. augusta.

Prvi dan Kuma internacionalne sedmice arhitekture, održan je u prostoru Asocijacije Arhitekata BH i bio  je posvećen Otoamnskoj i Austrougarskoj imperiji i njihovim ulogama na razvoj Sarajeva. Učesnici su slušali predavanja arhitekata prof. Emine Arapčić sa Internacionalnog Burch univerziteta i prof. Borisa Trapare sa Sorbona univerziteta. U svom izlaganju prof. Arapčić je govorila o arhitektonskom razvoju Sarajeva tokom Otomanskog perioda sa posebnim osvrtom na koncepte „čaršije“ i „mahale“, dok je prof. Trapara je u svom predavanju iznio načine na koje je Austrougarsko carstvo promijenilo arhitektonski krajolik Sarajeva u kasnom 19. i početkom 20. stoljeća.

Arhitektonsko i građevinsko naslijeđe u Sarajevu je slojevito i predstavlja raznolik izvor inspiracije za buduće arhitektonsko djelovanje rekao je prof. Boris Trapa, te dodao: „Naslijeđe je nastajalo je kroz različite historijske periode te sam govorio o Austro-ugarskom periodu tokom kojeg je u Sarajevu došlo do velikih promjena u tretiranju prostora i kulturi življenja. Iz ovog perioda potiču neki od najznačajnijih spomenika u Bosni i Hercegovini koji su oblikovali panorame naših gradova i odredili pravce budućeg urbanističkog i arhitektonskog razvoja“.

Drugi dan bio je posvećen modernizmu i učesnici su se preselili u Historijski muzej BiH. Predavanje su održale arhitektice i istraživačice Merjem Zatrić, Sanja Zadro i Lejla Gačanica.

Zatrić, koja inače radi na ETH univerzitetu u Cirihu, predstavila je razvoj modernizma u Jugoslaviji, sa osvrtom na grad Sarajevo i regionalizam, a posebno na djela Jurja Neidhardta i Zlatka Ugljena. Dalje kroz predavanja Sanja Zadro se osvrnula na rad modernističkog arhitekte kreatora mostarskog poslovnog kompleksa „Bejrut“. Za kraj Lejla Gačanica pričala je o radu arhitekte Bogdana Bogdanovića, koji je izgradio preko dvadeset spomenika širom Bosne i Hercegovine.

Specijalna gošća 2. dana bila je Tatjanu Neidhardt, kćerka eminentnog arhitekte.

„U Sarajevu radi, tj. nastoji da radi, dovoljno nadahnutih i kvalitetnih stvaralaca, ali je njihovo društveno

djelovanje minimalno. Ovaj paradoks je lako objasniti: nedostaje nadahnutih investitora i političara, koji bi povezali ove kreativne snage sa otvorenim i urgentnim društvenim pitanjima. U našem okoštalom

reakcionarnom društveno-političkom sistemu, mislim da jedina mogućnost za promjenu leži

u arhitektonskom aktivizmu, istraživanju, edukaciji“, istakla je Merjem Zatrić jedna od predavačica, te dodala da Kuma sedmica arhitekture gradi posljednja dva domena, povezuje istraživački rad sa praksom. Arhitektonsko znanje o Sarajevu je veliko, ali je rasuto, tako da će Kumina platforma za koncentraciju ovog znanja biće podstrek, inspiracija i otkriće za sve učesnike, zaključila je Zatrić.

Današnji dan je posvećen olimpijskim igrama i arhitektonskom naslijeđu iz tog peroda. Dan je počeo posjetom Olimpijskom muzeju, dok će poslijepodne biti održano niz predavanja koja uključuju prof. Ernu

Husukić sa Internacionalnog Burch univerziteta i grupu mladih arhitekata koji djeluju kao „Filtera Arhitektura“.

Koordinatorice ističu da je značaj ovakvog događaja prije svega radi uspostavljanja međunarodne saradnje kao i otkrivanja, predstavljanje bogatog arhitektonskog Sarajevskog sadržaja na međunarodnoj sceni.

Nadalje, studenti učesnici Kuma sedmice arhitekture sretni su zbog novih iskustava koje stiču, znanja i kontakata, međutim nisu krili oduševljenje koje je u njima pobudila Sarajevska arhitektura, tako je grupa studenata iz Italije sa D’Annunzio univerzitet u Chieti- Pescari.

Ostavite svoja mjesta i otvorit ćete šire vidike“ (Petronius). Kako se more i nebo stapaju u horizontu, na isti se način Istok spaja sa Zapadom u Sarajevu. U naša prva dva dana mogli smo biti svjedoci kako različite kulture, tradicije i ličnosti nastaju iz različitih povijesnih slojeva; osjećamo se toliko sretnim što upoznajemo ovu posebnu stvarnost. U Sarajevu, čak i arhitektura odražava ovaj jedinstveni duh: to je eklektična arhitektura koja sadrži različite stilove koji su gradu omogućili da se odupre uprkos svim nedaćama“.

Studentica Dajane Papaz iz Banja Luke kaže da je najviše impresionirana predavanjem Lejle Gačanice koja nas ih je vodila kroz rad Bogdana Bogdanovića: “Ne vezano samo u području arhitekture, već i kroz svoje spise o spomenicima i sjećanjima na ljude i događaje koji su se dogodili u prošlosti. Uspjela je da nas podsjeti što imamo i šta trebamo zadržati i sačuvati, ne samo za sebe, nego i za sljedeće generacije koje bi trebale znati šta se dogodilo i po tom pitanju biti sigurni da se takve stvari više nikada neće ponoviti. Također bi trebali imati na umu da uvijek održavaju mir, jedinstvo i ljubav za svaki narod, to bi puno značilo nama u Bosni u kojoj svi zajedno živimo”.

Studentice sa Internacionalnog Burch Univerziteta Emina Osmanović i Azra Herić ističu: „Bila nam je čast prisustvovati predavanjima stručnjaka zbog mogućnosti poboljšanja naših vještina i sticanja drugačije perspektive kada je u pitanju naš profesionalni i lični razvoj“.

Kuma sedmica arhitekture se nastavlja i u narednim danima.

Četvrtak će biti posvećen opsadi Sarajeva, a među govornicima su Armina Pilav i Sabina Tanović sa Tehničkog Univerziteta Delft iz Holandije kao i Paul Lowe, poznati ratni fotograf koji je boravio u Sarajevu tokom opsade. U popodnevnim satima istraživač Nicolas Moll će provesti učesnike kroz arhitektonsku turu posvećenu sjećanju na opsadu.

Petak je posvećen savremenoj praksi sa gostima iz pet arhitektonski firmi kao i organizatorima Dana Arhitekture.

U subotu će biti orgaizovana diskusija o granicama i podjelama sa  prof. Nasiha Pozder sa Arhitektonskog Fakulteta u Sarajevu i prof. Igorom Kuvačom sa Arhitektonskog Fakulteta iz Banja Luke. Dan, a pri tome i program, će se završiti posjetom planini Trebević.

Koordinatorice projekta su prof. Lejla Odobašić Novo i Claudia Zini, a veliku podršku projektu pružio je Fond otvoreno društvo Bosna i Hercegovina i VII akademija, Asocijacija arhitekata Bosne i Hercegovine, Historijski muzej Bosne i Hercegovine, Internacionalni Burch univerzitet i D’Annunzio univerzitet u Chieti-Pescari u Italiji.

aktuelno.ba

 

 

Komentari

Komentara