Narodnai univerzitetska biblioteka “Derviš Sušić” Tuzla: Obilježen Međunarodni dan Brajevog pisma

Spread the love
Menprom

U saradnji saUdruženjem građana oštećenog vida Tuzla i Narodnom iuniverzitetskom bibliotekom „Derviš Sušić“ Tuzla, jučer je usali Biblioteke organizovana tribina „Uloga Brajevog pisma uobrazovanju i svakodnevnom životu slijepih osoba“, a u povoduobilježavanja Međunarodnog dana Brajevog pisma. Ovom prilikompredstavljena je knjiga Šime Ešića “Bijeli svijet šareni svijet”koju je grupa glumaca na čelu sa Sanelom Babić samoinicijativnosnimila u audio formatu, a Udruženje građana oštećenog vida Tuzlaštampalo na brajevom pismu. Na tribini su učešće uzeli: TifaTučić, izvršna direktorica Udruženja građana oštećenog vidaTuzla sa članovima, prof.dr. Amela Teskeredžić, glumica SanelaBabić, Amela Galešić, zaposlenica Biblioteke “Derviš Sušić”i studenti Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta.

Reha Centar


Tifa Tučićizrazila je svoje zadovoljstvo što se Biblioteka Derviš Sušić,kao institucija kulture aktivno uključila u obilježavanje Svjetskogdana Brajevog pisma.

– Zajedno možemoviše napraviti na njegovoj promociji podizanjem svijesti o važnostipismenosti za slijepe osobe. Saradnja i razmjena informacija, mali su,ali važan korak ka napretku. Ovo se posebno odnosi na nastavnike uredovnim osnovnim školama i vršnjake slijepih osoba koji ne znajušta je Brajevo pismo, kazala je Tučić.

Brajevopismo je izumio i usavršio Louis Braille (1809.-1852.) i to jejedino pismo za slijepe osobe.

Brajevopismo koriste slijepe osobe u cijelom svijetu, a Evropske akademijenauka i umjetnosti proglasile su Brajevo pismo najvećim tehničkimdostignućem 19. vijeka.

Slijepeosobe, zahvaljujući čitačima ekrana i drugim softverskim dodacima,danas uspješno koriste računare, koji im omogućavaju pristupinformacijama, komunikaciju sa svijetom na ravnopravnoj osnovi sadrugima.

Međutim,bez obzira na tehnološki napredak i sve benefite koje je takavnapredak donio slijepim osobama, Brajevo pismo ostaje nezamjenjivo usvakodnevnom životu slijepih osoba.

aktuelno.ba

Komentari

Komentara