Saopštenje za javnost Udruženja “Maloljetni borci ARBiH Grad Tuzla”

Spread the love
Menprom

Poštovani saborci pripadnici OS RBiH, maloljetni dobrovoljci i članovi Udruženja”Maloljetni borci ARBiH-Grad Tuzla, na osnovu velikog poziva i upita u vezi održavanja konferencije na temu : Prezentacija prijedloga izmjena i dopuna Zakona o dopunskim pravima boraca i članova njihovih porodica TK. Želimo da Vas obavjestimo, kao što znate Konferencija je uspješno obavljena 10.08.2021 godine u Plavoj sali JU BKC TK u 11,00 časova i prezentirani su svi Prijedlozi tj. 23 Prijedloga usmeno od strane predsjednika Udruženja i projekcijom. Prisutni su mogli zaključiti, koji su to sve problemi i razlozi za podnošenje ovih Prijedloga. Moramo istaći da su na konferenciju bili pozvani Svi predsjednici Saveza boračkih udruženja TK, ministar za boračka pitanja TK, pomočnica gradonačelnika za BiZ Tuzla, šef odsjeka za BiZ Tuzla, kao i predstavnici svih boračkih Udruženja sa prostora TK i mediji. I pored dobre i iskrene namjere od strane Našeg Udruženja na ćelu sa predsjednikom Udruženja Kadir Hajdarevićem da se pokrene postupak Izmjena i dopuna Zakona o dopunskim pravima boraca i članova njihovih porodica na jedan demokratski, civilizovani i parlamentarni način, gdje smo imali namjeru da prisustvuju predstavnici svih parlamentarnih stranaka sa TK, predsjednik skupštine TK, ministar za boračka pitanja i da nakon Prezentacije nastavimo dijaloški voditi konferenciju u cilju zajedničkog rješavanja ovih problema u trenutnom Zakonu.

Reha Centar

Moramo Vas obavjestiti, na žalost i pored poslatih ili lično uručenih pozivnicama svima ni jedan Predsjednik boračkih Saveza TK nije se odazvao, do danas još nama nepooznat razlog ne dolaska, ministar za boračka pitanja takođe se nije odazvao, a uredno je pozvan, još su mu gore navedeni Prijedlozi putem pošte i elktronskim putem E-mailom, gdje je ujedno i od strane Našeg udruženja predložen da bude Uređivač i predlagač ispred Nas. Pored 2 pozivnice predstavnicima BIZ Tuzla, Pomočnici gradonačelnika za BIZ i šefici za odjel BiZ, niko se nije odazvao, a razlog ne dolaska nam nije poznat.

Želimo da ovo javnost zna, kao i stvarno stanje kako se predstavnici boraca u TK odnose prema svojim saborcima i najmlađoj boračkoj populaciji “Maloljetnim dobrovoljcima”, ponavljamo Naše namjere su samo bile iskrene i dobronamjerne da svi zajedno krenemo u sistemsko rješavanje problema boračke populacije, da li ovo nekom smeta ostaje da se vidi, ali Naša je poruka da nećemo stati u našim nakanama ka rješavanju problema kompletne boračke populacije i svih kategorija. Radimo i istrajat će mo da se borci više ne tretiraju kao socijalni slučajevi ili socijalna kategorija, želimo ista boračka prava za svakog borca, želimo da se politika napokon povuće iz boračkih Udruženja, Saveza i da ministar bude predstavnik boraca, a ne predstavnik politike stranke iz koje je došao ( ovo je za sve dosadašnje, sadašnjeg i budućeg ministra). Želimo da Službe BiZ napokon poćnu raditi u korist boraca, jer na osnovu boraca , te službe i postoje, da pravna lica u tim službama rade na pomoći borcima.

U narednom periodu putem naše stranice Udruženja svi će te biti upoznati sa nađim Prijedlozima, koje ćemo objaviti, da li u kompletu ili u dijelovima.

 Želimo da se zahvalimo pojedinim viječnicima GV Tuzla i pojedinim delegatima skupštine TK, koji su odvojijli svoje vrijeme i odazvali se našem pozivu da prisustvuju konferenciji i da se sami uvjere sa problemima boračke populacije, kao i sa manjkavostima trenutnog Zakona. Zahvaljujemo se gospodinu, Suljkanoviću, jer njegovo prisustvo nas je obradovalo iz razloga što je obnašao funkciju ministra finansijau TK , kao i funkciju Premijera TK, koji je I sam se obratio prisutnima. Zahvaljujemo se svim ostalim prisutnim borcima i članovima Udruženja, predstavniku Udruženja Veterana “Stećak” iz Tuzle, predstavniku Kluba PL Tuzla, koji je prisustvovao i u svojstvu zamjenika predsjednika Koordinacije boračkih udruženja i organizacija Grada Tuzla.

Na kraju namjerno ili nenamjerno smo ostavili , a to je da se zahvaljujemo svim MEDIJIMA, koji su prisustvovali , sve propratili, zabilježili i veoma objektivno i korektno sve objavili putem svojih medijskih kuća ili su prosledili materiajal drugim kućama i da i oni objavili. Od DJECE RATA VAM VELIKO HVALA, jer Vi ste nam najveća pomoć , gdje istina i pravda mora pobjediti !!! Mi idemo još jaće, iskrenije i pravednije!!!

Predsjednik Udruženja “Maloljetni borci ARBiH Grad Tuzla”

Kadir Hajdarević

Komentari

Komentara