Premijer Tulumović otvorio Sajam šljive u Gradačcu

Spread the love
Menprom

Svečanim presijecanjem vrpce premijer Tuzlanskog kantona Denijal Tulumović danas je, u društvu bivšeg predsjednika Republike Hrvatske Stjepana Mesića i pomoćnika ministrice poljoprivrede Republike Hrvatske Krunoslava Karalića, otvorio 46. sajam poljoprivrede i prehrambene industrije „Sajam šljive“ u Gradačcu. Generalni pokrovitelj Sajma je i ove godine Vlada Tuzlanskog kantona.

Reha Centar

Ova tradicionalna, privredno-turistička manifestacija, iz godine u godinu pruža priliku izlagačima, poljoprivrednicima i naučnim radnicima ali i predstavnicima vlasti svih nivoa u Bosni i Hercegovini i šire da otvoreno progovore o stanju poljoprivrede i njenom budućem razvoju kroz prizmu primjene novih naučnih saznanja i tehnologija. Na sajmu učestvuju proizvođači sjemenskog i sadnog materijala, proizvođači i prerađivači voća i povrća, mesa i mesnih prerađevina, alata i mehanizacije, domaćih životinja i brojni drugi, kako iz Bosne i Hercegovine, tako zemalja okruženja. Taj potencijal prepoznali su i u Gradu Zagrebu, koji je, sa Obrtničkom komorom Grada Zagreba, već drugu godinu za redom partner Sajma šljive. Generalni sponzor je Petrokemija iz Kutine.

U svom obraćanju učesnicima sajma i prisutnim gostima premijer Tulumović je izrazio zadovoljstvo što sajam svojom kvalitetom privlači brojne učesnike, bez obzira na općinske, gradske, kantonalne, entitetske i državne granice.

„Sajam svake godine pokaže da kvaliteta zbližava ljude, briše granice i uopšte djeluje kao kohezioni faktor. Tako nas i Sajam šljive u Gradačcu sve okupi na jednom mjestu da razgovaramo i kroz razmjenu ideja vidimo kojim nam je putem najbolje da idemo i unaprjeđujemo našu poljoprivrednu proizvodnju. Imajući to u vidu opredijelili smo se da i ove godine Vlada TK bude generalni pokrovitelj sajma. U tom svjetlu ohrabruju i nedavne informacije o htjenjima Predstavnika udruženja poljoprivrednika Federacije BiH i Republike Srpske za registraciju udruženja poljoprivrednika na državnom nivou. Time se šalje poruka kako nam je zajednička želja i potreba jedinstveno tržište u BiH i jedinstveni poticaji za poljoprivredne proizvođače i prehrambenu industriju,“ rekao je premijer Tulumović te svim izlagačima i učesnicima Sajma poželio uspješne sajamske dane.

U četiri sajamska dana, na oko 5.000 kvadratnih metara otvorenog i zatvorenog sajamskog prostora, posjetioci Sajma će u narednim danima moći pogledati izložene sajamske eksponate, te razgovarati saviše od 300 izlagača i učesnika ovogodišnjeg Sajma.

aktuelno.ba

 

 

Komentari

Komentara