Obilježavanje Međunarodnog dana djece ulice

Spread the love
Rental Travel

Udruženje “Zemlja djece u BiH“ i „Budi muško klub“ udruženja već dugi niz godina obilježavaju 12. April „Međunarodni dan Djece ulice“ sa ciljem skretanja pažnje javnosti  na problem zlostavljanja i zanemarivanja djece, izlaganjem prosjačenju i drugim vidovima štetnog dječijeg rada i eksploatacije. Planom je predviđeno organizovanje „Mini olimpijade“ za učenike osnovnih škola kojima bi se obilježio pomenuti datum od značaja i poslala poruka široj javnosti o značaju  prevencije prosjačenja i zanemarivanja djece, značaju poštivanja prava djeteta koja su zagarantovana UN Konvencijom o dječijim pravima, ali i globalna poruka širenja mira i tolerancije.

Reha Centar

Prema Konzorcijumu za djecu ulice (Consortium for Street Children) u 2018.godini prilikom obilježavanja „Međunarodnog dana djece ulice“ predložena su četiri koraka ravnopravnosti:

Prvi korak: Postizanju jednakosti,

Drugi korak: Zaštiti za svako dijete,

Treći korak: Obezbijeđivanju pristupa uslugama,

Četvrti korak: Kreiranju novih rješenja.

Ovogodišnje aktivnosti po  preporuci Konzorcijuma realizuju se u skladu sa prvim korakom „Postizanje jednakosti“ te u skladu sa istim organizujemo „Mini olipijadu“ pod parolom „Dijete je dijete“ kojom želimo pozvati vlasti da prepoznaju da djeca ulice imaju jednaka prava kao i svako drugo dijete te da se u skladu sa time usklade zakoni i politika.

Mjesto i vrijeme realizacije manifestacije: Stadion Telex, u slučaju nepovoljnih vremenskih uslova sala za tjelesni odgoj OŠ „Centar“ sa početkom u 11:00 h

Plan      : 10:30 – 11:00 dolazak i registracija učesnika,

11:00 – 11:15 otvorenje i predstavljanje učesnika,

11:15 –  13:15 mini olimpijada

13:15 – 13:30 proglašenje pobjednika i uručivanje nagrada,

13:30 – 14:00 zajednička fotografija i ispraćaj gostiju.

 

aktuelno.ba

Komentari

Komentara