Podrška u odlučivanju za uključivanje i proširivanje praksi održivog upravljanja zemljištem

Spread the love
Rental Travel

Ministasrtvo prostornog uređenja i zaštite okolice, Zavod za prostorno planiranje i urbanizam se uključilo u FAO/GEF projekat „Podrška u odlučivanju za uključivanje i proširivanje praksi održivog upravljanja zemljištem” i LND procesa u Federaciji Bosne i Hercegovine, kojeg implementira Poljoiprivredno-prehrambeni fakultet Univerziteta u Sarajevu i koji ima za cilj da pomogne određenim općinama u definiranju projekata i selekciji prioriteta, odnosno adekvatnih mjera, koje će doprinijeti ne samo sprečavanju degradacije, već i revitalizaciji degradiranih površina, koje su brojne.

Reha Centar

Za implementaciju projekta izabran je Tuzlanski kanton, obzirom da su na području Kantona evidentirane veće površine degradiranog zemljišta (eksploataciona polja, odlagališta, nestabilni tereni i klizišta, plavna područja itd.), a sa druge strane, u 8 općina Tuzlanskog kantona i Gradu Tuzlu urađena je nova karta upotrebne vrijednosti zemljišta koja je osnova za planiranje održivog upravljanja zemljištem i za izradu planskih dokumenata svih nivoa nadležnosti.
Na prvoj radionici koja je održana u Sarajevu 15.02.2018. godine, učestvovali su, ispred Ministarstva prostornog uređenja i zaštite okolice/Zavoda za prostorno planiranje i urbanizam, Dragica Tešić, direktor Zavoda i mr. sci. Amra Imamović, stručni savjetnik za uspostavljanje i održavanje GIS, kao i predstavnici Grada Tuzle i 8 općina sa područjaTuzlanskog kantona, koje su uključene u implementaciju projekta.

U prilogu je članak o FAO/SLM projektu za objavu na web stranici i slike sa radionice.

aktuelno.ba / Vlada TK

Komentari

Komentara