Obilježena 25. godišnjica formiranja Drugog bataljona 1.muslimanske podrinjske brdske brigade (FOTO)

Spread the love
Rental Travel

Na spomen obilježju “Bećir Mekanić i poginuli borci” na Jezernici u Kladnju, uz prisustvo porodica šehida,te brojnih bivših pripadnika ove brigade, na prigodan način obilježen je dan ove brigade za koju mnogi kažu da je u odbrambeno-oslobodilačkom ratu uvijek bila tamo gdje su bili uspjesi Armije R BiH.

Reha Centar

Prisutnima su se između ostalih obratili ratni komandanti ove brigade Hakija Hodžić i Husejn Huseinović te predsjednik Saveza demobilisanih boraca TK Niaz Hodžić.

“Danas smo tu kako bi obilježili 25.godina od nastanka Drugog bataljona Prve muslimanske podrinjske brdske brigade. Nije nam bilo lahko tih godina, bili smo na svim ratištima zone odgovornosti 2 Korpusa, ali istovremeno nije nam bilo ni teško jer znali smo da smo na časnom putu. Brinuli smo o svom Podrinju a istovremeno branili i oslobađali i ostale okupirane teritorije.Ono što me raduje jeste podatak da nas danas ovdje ima mnogo i očekujem da na ovakva i slična mjesta u narednim godinama dovedemo i svoju djecu, unuke, prijatelje koji nisu bili borci ovog bataljona, da znaju i upoznaju borce koji su svoj život stavljali na raspolaganje našoj jedinoj domovini Bosni i Hercegovini.” – istakao je između ostalog u svom obraćanju ratni komandant ovog bataljona Hakija Hodžić.

“Ovaj bataljon je bio u sastavu 1.muslimanske brigade kojom je komandovao rahmetli Bećir Mekanić na čijem spomen obilježju se sastajemo evo već nekoliko zadnjih godina kako bi pokazali i dokazali da nismo zaboravili sve ono što je u odbrani naše zemlje dao naš komandant ali i svi ostali poginuli borci i šehidi ovog bataljona. Imao je ovaj bataljon i dobitnike najvišeg ratnog priznanja Zlatni ljiljan, i nekoliko dobitnika drugih odlikovanja i priznanja ali naše najveće priznanje koje danas uživamo je sloboda i ponosni smo na to” – istakao je jedan od komandanata ovog bataljona u svom kratkom obraćanju Husejin Huseinović.

Usvom obraćanju prisutnima, predsjednik Saveza demobilisanih boraca TK Niaz Hodžić je kratko naglasio da je časna i čestita borba za domovinu i čast ovog bataljona kao i cijele Armije BiH, te sloboda koju danas uživamo najljepši poklon svima okupljenim, njihovim porodicama ali društvu u cjelini.

“U ratu smo znali kako se boriti za čast i dostojanstvo, danas nam je možda teško iskazati sve ono što nas boli, malo zbog dostojanstva, malo zbog stida, i najviše zbog toga što ipak razumijemo stanje u kojem trenutno jeste naša država, ali ne smijemo dozvoliti da minimumi koji nam pripadaju budu na margini a to je život dostojan čovjeka. Imamo u posljednje vrijeme možda više nego ikad razumijevanje aktuelne vlasti za naše probleme i mi nećemo odustati dok ne dođemo do svojih prava koja nam pripadaju.”- istakao je Hodžić.

Kako smo saznali danas u toku je prikupljanje arhivske i dokumentarne građe koja će poslužiti za prvo izdanje knjige o herojskom putu 2.bataljona 1.Muslimanske podrinjske brtske brigade.

Nakon skupa uslijedilo je i druženje boraca sa članovima njihovih porodica.

FOTO GALERIJA

aktuelno.ba

 

 

Komentari

Komentara