Sinoćnji snijeg prouzrokovao veliki broj kvarova na nadzemnoj elektroenergetskoj mreži u Kantonu Sarajevo

Spread the love
Rental Travel

Sinoćnji snijeg prouzrokovao je veliki broj kvarova na nadzemnoj elektroenergetskoj mreži u Kantonu Sarajevo,  te je  bez struje  nekoliko naselja.

Reha Centar

Na više mjesta pali su nadzemni vodiči, pa iz Elektroprivrede BiH mole građane da odmah pozovu njihov Informativni centar na besplatni telefon 080 02 01 33 i da, do dolaska njihove elektromonterske ekipe pripaze da niko ne prilazi vodićima koji su vjerovatno pod naponom.

Bez snabdijevanja električnom energijom trenutno su područja koja se snabdijevaju električnom energijom preko dalekovoda Rakovica, Tarčin do Bradine, Blažuj- Ilijaš, Nišići-Vareš, Ilijaš-Podlugovi-Bioča, dio Semizovca, Nišići – Crna rijeka i Srednje, Nahorevo, te naselja Dobroševići, Bojnik,Crnotina, Rječica, Mihaljevići i Kakrinje.

Iz Elektroprivrede navode kako ima i mnogo kvarova na niskonaponskoj nadzemnoj mreži i priključcima.

“Molimo naše sugrađane za strpljenje, jer je prioritet otklanjanje opasnosti po život, a onda i uspostavljanje normalnog snabdijevanja električnom energijom”, saopćeno je iz JP Elektroprivreda.

Civilna zaštita KS: Uklanjanje snijega ispred objekata i sa drveća obavezno za sve

Iz Kantonalne uprave civilne zaštite u Sarajevu apeluju na sva pravna i fizička lica u Sarajevskom kantonu da uklanjaju snijeg ispred svojih objekata kao i sa drveća, kako bi se izbjegle veće materijalne štete od snježnih padavina, prenosi Anadolu Agency (AA).

Podsjetili su da je to obaveza svih -građana, pravnih lica, organa vlasti i drugih institucija koja je propisana Zakonom o zaštiti i spašavanju ljudi i materijalnih dobara od prirodnih i drugih nesreća.

Visina snijega u osam sati na Bjelašnici iznosila je 66 centimetara, a u Sarajevu 31 centimetar, saopćeno je iz Federalnog hidrometerološkog zavoda BiH.

Obilne snježne padavine uzrokovale su kolaps u saobraćaju i otežano kretanje pješaka, kao i štetu na drveću širom grada.

BHRT – aktuelno.ba

Komentari

Komentara

Posted In: