Oštre reakcije HDZ-a Tuzlanskog kantona na politiku koju vodi SDA

Spread the love
Menprom

Županijski odbor Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Bosne i Hercegovine posve neprimjerenim drži način na koji je Kantonalni odbor Stranke demokratske akcije (SDA) predvodio rekonstrukciju Vlade Tuzlanske županije u dijelu zadovoljenja ustavnih odredbi o nacionalnoj zastupljenosti članova Vlade.

Reha Centar

Određujući ili pristajući na to da ministra iz reda hrvatskog naroda predloži stranka koja ni u primisli nije zadobila legitimitet hrvatskih birača, SDA je svjesno omalovažila političku volju hrvatskog naroda u Tuzlanskoj županiji te je omalovažila HDZ BIH kao stranku koja je zadobila dvotrećinsku većinu povjerenja hrvatskog biračkog tijela.

S obzirom da u Skupštinu Tuzlanske županije nije izabran niti jedan zastupnik hrvatske nacionalnosti ni s jedne stranačke liste, a da HDZ BiH nije parlamentaran unatoč više od pet tisuća osvojenih glasova hrvatskih birača, to je potez SDA o zaobilaženju HDZ-a BiH kod rekonstrukcije Vlade još više razočaravajući.

Ovim je potezom izigran i Sporazum dvaju stranačkih županijskih odbora kojim se obostrano jamčilo pravo predstavljanja hrvatskog i bošnjačkog naroda kod budućih formiranja tijela vlasti u Tuzlanskoj županiji.

Osim što je na kušnji istinska ravnopravnost naroda i uvažavanje različitosti kao temeljno načelo funkcioniranja Bosne i Hercegovine i svakog njezina dijela pa tako i Tuzlanske županije, omalovažavanje političke volje hrvatskih birača iskazane kroz izostavljanje HDZ-a BiH dovelo je na kušnju i dugo vremena građeno povjerenje između dvije stranke. To su okolnosti koje će se odraziti na buduću suradnju.

Ured za informiranje

ŽO HDZ BiH Soli

aktuelno.ba

Komentari

Komentara