Vlada TK: Podrška povratničkoj populaciji

Vlada Tuzlanskog kantona usvojila je danas Informaciju o efektima ulaganja za povratak iz Budžeta Tuzlanskog kantona na području Republike Srpske i Tuzlanskog kantona za 2015. godinu.

Kako se navodi u Informaciji ulaganja Ministarstva u 2015. godini su rezultirala smanjenjem broja raseljenih lica na području Tuzlanskog kantona sa 12443 u 2014. godini na 11858 osoba u 2015. godini, što je manje za 585 raseljenih osoba.

Ministarstvo je opredijeljeno da treba nastaviti podršku povratničkoj populaciji i to isključivo stvarnim povratnicima kroz potporu za održiv povratak. Ono što oni traže i pokušavaju za sebe stvoriti kada dođu u svoje domove jeste ekonomska sigurnost, u smislu zapošljavanja i samozapošljavanja. U cilju sprečavanja moguće zloupotrebe dodijeljenih sredstava i prava Ministarstvo će i ubuduće vršiti stalnu kontrolu na terenu utroška sredstava na osnovu potpisanih ugovora između Ministarstva i korisnika donacije, te dostavljati prijedloge, za pokretanje tužbi protiv osoba koje su zloupotrijebile dodijeljena sredstva za sanaciju i izgradnju stambenih jedinica i gospodarskih objekata.

aktuelno.ba

 

Komentari

Komentara